2024. április 25., csütörtök

A törvény szerint kapta vissza Mišković az útlevelét

Vladimir Vučinić, a Különleges Bíróság bírája pénteken leszögezte, hogy szigorúan a törvény szerint járt el Miroslav Mišković útlevelének ideiglenes visszaszolgáltatásakor, írja a Tanjug hírügynökség. Hozzátette, hogy nem kíván kommentárokat fűzni ahhoz, hogy miért szolgáltatta vissza a vádlott útlevelét, sőt nem tartozik ez ügyben magyarázattal sem a bírói tanács elnökének, sem a tanács tagjainak. Megjegyezte, hogy a bírókról szóló törvény és a bírák etikai kódexe teszi lehetővé jelen álláspontját. Kiemelte, hogy a Mišković-ügyben nem szakított meg semmilyen intézkedést, így nem is volt arra szükség, hogy az útlevél ideiglenes visszaszolgáltatásáról kikérje az ügyész véleményét. Miljko Radisavljević különleges ügyész korábban arról számolt be a Politika napilapnak, hogy az útlevél ideiglenes visszaszolgáltatásáról nem létezik hivatalos értesítés, valamint a bíró nem kérte ki ezzel kapcsolatban az ügyészség véleményét.

– Nem engedem meg, hogy mások döntsenek az illetékességem alá tartozó ügyben. A döntés és az azt meghozó eljárás törvényes. A törvény szerint a vádemelés megerősítése után az útlevél ideiglenes visszaszolgáltatásáról a bírói tanács elnöke dönt – mondta Vučinić.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen következménnyel jár, és kit vonnak felelősségre majd, ha Mišković netalán december 26-án nem jelenik meg a bírósági tárgyaláson, a bíró azt felelte, hogy nem kíván jóslásokba bocsátkozni. A bíró arra sem kívánt válaszolni, hogy Mišković milyen biztosítékokat adott visszatérésével kapcsolatban, és a vádlott külföldi útjának részleteiről sem akart beszámolni a sajtónak, mert – mint megjegyezte – ezzel fegyelemsértést követne el.

Mišković kérvényét, hogy engedélyezzék december 12-i útját Londonba, Vladimir Vučinić, a bírói tanács elnöke december 10-én hagyta jóvá.