2024. március 29., péntek

Nikolić lemondta a szerb-török-boszniai csúcstalálkozót

Lemondta a decemberre tervezett szerb-török-boszniai háromoldalú belgrádi csúcstalálkozót Tomislav Nikolić - írta pénteken a Danas című belgrádi napilap.

Tomislav Nikolić már korábban bejelentette, hogy befagyasztja a megbeszéléseket Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel októberi kijelentése miatt, amely szerint „Koszovó Törökország és Törökország Koszovó". Ezt most újra megerősítette a köztársasági elnöki hivatal a Danasnak.

Néhány nappal ezelőtt a Today's Zaman című török portál arról számolt be, hogy Szerbia „határozatlan időre elhalasztotta a háromoldalú csúcstalálkozót..., mert Törökországnak nem sikerül javítania a szerbekhez fűződő viszonyon azzal, hogy sajnálatát fejezte ki, mert rosszul értelmezték Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök Koszovóról szóló kijelentését". A honlap szerint Ahmet Davutoglu külügyminiszter el akarta simítani a nézeteltérést, de próbálkozásai nem elégítették ki Szerbia elvárásait.

Davutoglu a török TRT1 televízióban úgy nyilatkozott, hogy „egyes szerbiai nacionalista körök a kijelentést kiragadták a szövegkörnyezetből, és tévesen értelmezték". A Today's Zamannak nyilatkozó forrás azt mondta, hogy „ez a válasz nem enyhített az Erdogan kijelentését követő szerbiai nyugtalanságon".

A török, a szerb és a bosnyák külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán egyezett meg arról, hogy decemberben Belgrádban rendeznek háromoldalú csúcstalálkozót. Ennek lemondása ellenére a török média diplomáciai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a háromoldalú mechanizmusok érvényben vannak és működnek.
Faruk Logoglu ellenzéki török politikus a találkozó lemondásának hírére úgy reagált, hogy „Erdogan miniszterelnök és Davutoglu külügyminiszter vagy nem tudja, hol vannak Törökország határai, vagy nem elégedettek azokkal" - számolt be a reakciókról a Danas.