2024. április 19., péntek

Lengyelország vagy Szerbia?

Harc az új Fiat modellért – Jövőre elkezdik gyártani a cseppfolyós gáz üzemmódú Fiat 500L-t

A Fiat kragujevaci üzemében 2014-ben elkezdik gyártani az új cseppfolyós gáz (LPG) üzemmódú Fiat 500L-t – jelentették be szerdán az autógyárban. Antonio Cesare Ferrara, a Fiat Automobili Srbija vezérigazgatója elmondta, a szerbiai autógyár jó eredménnyel zárja az évet, és nem tervez újabb nagyobb beruházást a következő időszakban. Sikerként emelte ki, hogy amíg az Opelnek és a Fordnak be kellett szüntetnie két modelljének gyártását, addig a Fiat két új modellel rukkolt elő, a Fiat 500L Livinggel és a Fiat 500L Trekkinggel.

A siker azonban nem felhőtlen, a Fiat konszern is a piacvesztés rémével néz szembe. Piaci helyzetét megőrzendő viszont – egyelőre legalábbis – a vállalat csúcsvezetése nem gondolkozik a gyártáspaletta szűkítésén, ellenkezőleg, új modellekkel próbálják megnyerni a lehetséges vásárlókat, és amint a Bloomberg hírügynökség meg nem nevezett ipari forrásra hivatkozva állítja, újraélesztik az olaszországi gyártást is. A hazai termelés felfuttatása érdekében három év alatt kilencmilliárd eurót készül új modellek kifejlesztésére fordítani az autógyártó nagyvállalat.

Az MTI közölte Sergio Marchionne, a Fiat csoport és a Chrysler elnök-vezérigazgatója válaszát egy a lehetséges kapacitáscsökkentésre vonatkozó kérdésre, ami még októberben hangzott el:

– Arra építünk, amink van. Üzemeket nem zárunk be, hanem a prémiummodellekre összpontosító stratégiánk keretében átcsoportosítjuk gyártási kapacitásunkat.

Az átcsoportosításról szóló hír versengésre készteti azokat az országokat, amelyek abban reménykedhetnek, hogy a multinacionális vállalat náluk gyártja majd egyik új modelljét. A lengyelek, amint a Tanjug hírügynökség megjelentette, a termelésbővítésről szóló hír hallatán azonnal kérelmet írtak Torinóba, ahol a Fiat konszern központja van, hogy náluk készüljön az egyik új modell. A Tanjug szerint sürgősségi eljárásban döntve így cselekszik a szerb kormány is.

– Ez kiváló lehetőség, amelyet nem szalaszthatunk el, ezért már javaslatot tettem Aleksandar Vučićnak, a kormány első alelnökének, hogy a kormány szándéknyilatkozatot fogalmazzon meg – ez ugyanis a dolgok szokásos rendje –, amelyben kifejeznénk készségünket egy új Fiat-modell Kragujevacon való gyártásának a támogatására – mondta ezzel kapcsolatban Mlađan Dinkić, akinek egykori gazdasági miniszterként jelentős szerepe volt abban, hogy a Fiat a šumadijai várost választotta új üzemének helyszínéül.

A Fiat-beruházás, ha valóban Kragujevacot választaná a multinacionális vállalat, legalább egymilliárd euró értékű volna, de ez azt is jelentené, hogy az új modell gyártásának beindításába, a Fiat Automobili Srbija résztulajdonosaként a szerb államnak is be kellene fektetnie.

Hazatelepül” a Fiat

A Fiat konszern bővíteni akarja kínálatát, a prémium kategóriás Maserati és Alfa Romeo márka mellett a Fiat olyan modelljeinek variációival is, mint a divatos Fiat 500-as, valamint az árérzékeny vevőknek szánt, olaszországi gyártású Panda.

A Fiat a felső árkategóriás modellek gyártását szándékozik Olaszországra összpontosítani. Ennek keretében jövőre tervezi bemutatni a Fiat 500 és a Jeep Olaszországban gyártott új modelljét, az Alfa Romeo 4C kabrió verzióját. Az Alfa Romeo Giulia négyajtós, lépcsős hátú verziója szintén Olaszországban készül majd, gyártása 2016-ban kezdődik meg.

A Bloomberg hírügynökséget tájékoztató forrás szerint a Fiat Punto kisautót az 500-as ötajtós változata váltja fel, ez viszont Lengyelországban készül majd. A 2005-ben modellfrissítésen átesett Punto 2007-ben 31 százalékát adta a Fiat márka európai eladásainak, az IHS Automotive piackutató vállalat adatai szerint. (MTI)

Piacvesztés Európában

A Fiat már a negyedik egymást követő évben veszített piaci részesedéséből Európában, elsősorban az új modellek hiánya miatt. Az európai autógyártók szervezete, az ACEA (European Automobile Manufacturers' Association) adatai szerint tavaly a csoport 47 százalékkal kevesebb autót adott el a régióban, mint 2009-ben, piaci részesedése pedig ez alattn az idő alatt 9,3 százalékról 6,2 százalékra csökkent. A Fiat csoport üzleti eredmény szinten 2011 óta kétmilliárd euró veszteséget szenvedett el, ebből 304 millió eurót az idei év első kilenc hónapjában. (MTI)