2024. április 24., szerda

Jók a reformok, de van még rajtuk csiszolnivaló

A tavaly bevezetett adóügyi reformokat értékelték a Vajdasági Gazdasági Kamarában

Több szempontból vizsgálva kedvezőek a változtatások, de még mindig akadnak bizonyos területek, amelyeken elképzelhetők kisebb-nagyobb korrekciók – értékelték az illetékesek a tavaly bevezetett adóügyi reformokat tegnap a Vajdasági Gazdasági Kamarában.

Ivan Simič, a Szerbiai Adóhivatal igazgatója a sajtónak adott nyilatkozatában jónak minősítette a tavaly bevezetett változtatásokat. Elmondta, hogy általuk sokkal hatékonyabban teljesíthetik kötelezettségeiket. Arról is beszélt, hogy az adóhivatal az idén több akciót is szervezett, amelyek során igyekeztek több rendellenes, illetve törvénytelen folyamatot leleplezni, korrigálni. Példaként megemlítette a kínai üzletek ellenőrzését, mivel több polgár is arra panaszkodott, hogy nem kap számlát vásárlás alkalmával. Végül megemlítette, hogy igyekeznek tovább csiszolni a rendszert.

Jovan Beara, a Könyvelési Ügynökségek Tulajdonosai Egyesületének (UVRA) elnöke is hasonlóan pozitívan értékelte az elmúlt egy évet. Elmondta például, hogy az illetékes szerbiai szerveknek és az adófizetőknek is könnyebb lett a dolguk, elsősorban azért, mert kevesebb dokumentummal kell bajlódniuk az adótörlesztés alkalmával, valamint a tavaly bevezetett reformok átláthatóbbá tették a folyamatokat.

– Előrelépésről beszélhetünk több szempontból is, viszont még mindig akadnak olyan problémás területek, amelyeken változtatni kel. A következő évben érvénybe lépő elektronikus ügyintézéssel például egyszerűbb lesz az adófizetőknek a befizetés, hiszen nem kell többé a tolóablakok előtt hosszú sorokban várni, ugyanakkor átláthatóbbá és megbízhatóbbá válnak a törlesztési folyamatok. Ez nemcsak a fizetőknek lesz hatalmas könnyítés, hanem magának az adóhivatalnak is, hiszen egy könnyebben ellenőrizhető rendszerben sokkal egyszerűbb felügyelni az adatokat, kimutatni bizonyos rendellenességeket. Őszintén szólva, nagyon remélem, hogy ha jövőre is megrendezésre kerül az éves értékelés, még több területen könyvelhetünk el sikert – jegyezte meg az újságíróknak az UVRA elnöke.