2024. április 23., kedd

Agrárstratégiára van szükség

A mezőgazdasági termelők azt szeretnék, hogy a jövő évi költségvetés öt százalékát fordítsák erre az ágazatra

A városvezetők azt ígérik, hogy a városi költségvetésből jövőre több pénzt különítenek el a mezőgazdaságra, a mezőgazdasági termelők azonban azt szeretnék, ha a város felismerné, milyen támogatásra lenne szükségük a termelőknek a gazdaság fejlesztéséhez, és ne csak hitel formájában segítse őket, hanem vissza nem térítendő összegeket is különítsen el például a kisgazdaságok számára. Azt követelik, hogy a városi költségvetés öt százalékát fordítsák a mezőgazdaságra.

Elsősorban a kisebb gazdaságok szorulnak fokozottabb támogatásra (Fotó: Molnár Edvárd)

Elsősorban a kisebb gazdaságok szorulnak fokozottabb támogatásra (Fotó: Molnár Edvárd)

– Azt kérjük a várostól, hogy ismerje fel azokat a területeket, amelyeket a köztársasági, illetve a tartományi költségvetésből nem támogatnak – mutatott rá Miroslav Kiš, a Mezőgazdászok Egyesülete igazgatóbizottságának elnöke, a Szabadkai Mezőgazdászok Egyesületének, a nagyfényi Parasztok Egyesülete, a bajmoki Sertéstenyésztők Egyesülete, a Szabadkai Parasztegyesület, az Észak-vajdasági Földművesegyesület, a Csantavéri Termelők Klubja, illetve az Észak-vajdasági Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete képviseletében. Mint hozzátette, lévén, hogy most készül köztársasági és városi szinten is a jövő évi költségvetés, a mezőgazdasági termelők úgy érezték, most kell rámutatniuk azokra a gondokra, amelyekkel az elmúlt években küzdenek. Mint mondta, mindenképpen szükség lenne arra, hogy az önkormányzat az agrárbüdzséből ne csak hitelezzen a termelőknek, hanem vissza nem térítendő támogatásokkal is serkentse a termelést.

– Olyan programra, stratégiára lenne szükség, amelybe például belefoglalnák, hogy meghatározott génállományok fenntartását támogatják, mely kultúrák élveznek előnyt, illetve mely ágazatokat támogatják. Fontos lenne, hogy a város támogassa a biztosítások megkötését is. Azzal tisztában vagyunk, hogy nehéz anyagi helyzetben van a város, mégis abból a kevésből is fontos lenne a lehetőségekhez mérten támogatni a mezőgazdaságot. Véleményünk szerint a költségvetés 5 százalékát kellene erre az ágazatra fordítani, hiszen Szabadka területén 6,5 ezer bejegyzett gazdaság működik, közülük 4973 gazdaság kevesebb mint 5 hektár területen gazdálkodik. A városnak fel kell ismernie, hogy mely kataszteri községben vagy helyi közösség területén milyen fejlesztésekre van szükség – mondta. Kiemelte, a városnak most már rendeznie kellene az állami földterületek körüli gondokat, hogy ne a botrányok miatt hátráltassák a mezőgazdaság fejlesztését.

Grgur Stipić, az állami földek bérbeadásával foglalkozó iroda képviseletében elmondta, miután az állami földterületek jelentős részére már lefolytatták az árverést, a bérleti díjak kifizetése nagy valószínűséggel januárban kezdődik el, amikor lejár majd a panaszidőszak. Elmondta, ezután lesz igazán betekintés abba, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésükre, illetve mekkora földterületek kerülnek az első megismételt árverésre.

Az állami földek bérbeadásából származó eszközöket meghatározott célra költhetik, ezek az eszközök függetlenek az agrárbüdzsétől. Elsősorban a mezőutak karbantartására, a jégvédelmi rakéták megvásárlására költik, a szélvédelmi övezet kialakítására, illetve a vízelvezető árkok tisztítására. Elmondta, számításaik szerint 2013-ban a bérletekből legkevesebb 160 millió dinárt tudnak megvalósítani, ezt jövőre tudják majd felhasználni, így jövőre megközelítőleg 300 ezer dinár áll majd a rendelkezésükre.

– Dolgozunk azon is, hogy támogatást nyújtsunk a termelőknek. Elsősorban a jégvédelemben és az öntözőrendszerek kialakításában. A jégvédelemnél a drágább ültetvények feletti jéghálók felállítására gondolok – mutatott rá Grgur Stipić.
Osztrogonác Simon, a Városi Tanács tagja kiemelte, most folynak a jövő évi költségvetés körüli tárgyalások. Arról nem tudott nyilatkozni, hogy pontosan mennyi pénzt különítenek majd el a mezőgazdaságra, de kiemelte, több pénzt fordítanak majd erre az ágazatra, mint azt a korábbi években tették. Hozzátette, hogy a nyár közepe óta készül a városi mezőgazdasági stratégia, amely Osztrogonác Simon szerint nem fog addig kellőképpen működni, amíg nincs országos mezőgazdasági stratégia, amely irányvonalat mutatna a mezőgazdaság fejlődésének.