2024. április 16., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Sneijder kiejtette a Juventust

Befejeződtek a csoportküzdelmek a Bajnokok Ligája A, B, C és D jelű kvartettjében, és a korábban továbbjutókhoz csatlakozott a Bayer Leverkusen, a Galatasaray és az Olympiakosz. A címvédő Bayern München hosszú győzelmi sorozat után vereséget szenvedett a Manchester City ellen, az olasz bajnok Juventus pedig csak az Európa-ligában folytathatja, miután jégeső és havazás miatt megszakított és szerda délután folytatott meccsen alulmaradt a Galatával szemben.

Sneijder (balról) megpecsételte a torinóiak sorsát  (Fotó: Beta/AP)

Sneijder (balról) megpecsételte a torinóiak sorsát (Fotó: Beta/AP)

Az A csoportban a Manchester United a Sahtar Donyeck elleni sikerrel csoportelsőként zárt, a Leverkusen így a San Sebastíanban elért 1:0-s sikernek köszönhetően megszerezte a második helyet.

A B csoportban a Real Madrid első helye biztos volt, Luka Modrić szépségdíjas találatával és Cristiano Ronaldo góljával a királyiak beállították a Manchester United 1998/1999-es és a Barcelona 2012/2013-as rekordját a csoportkörben lőtt 20 góljukkal – a blancók 800. góljukat lőtték a BEK/BL történetében, a második Bayern 552-nél, a harmadik Barcelona 487-nél jár. A portugál szupersztár ellenben nem beállított, hanem megdöntött egy rekordot: még soha senki nem lőtt 9 gólt a BL csoportkörében, neki ez idén összejött.

A csoport másik meccsét 0:0-s állásnál kedd este egy óriási jégeső és a szakadatlan havazás miatt Pedro Proenca játékvezető megszakította a 32. percben, és szerda délután – nem sokkal jobb körülmények között – folytatódott a találkozó, amelyet Wesley Sneijder góljával a Galatasaray nyert meg, kiharcolva a csoport második helyét, az Európa-liga kieséses szakaszába taszítva a sorozat kezdete előtt az egyik esélyesként emlegetett Juventust.

A C csoportban hiába verte a Benfica Lisszabonban az első helyet már korábban bebiztosító és többek között Zlatan Ibrahimović nélkül pályára lépő PSG-t, az Olympiakosz is behúzta az Anderlecht elleni meccset, így az egymás közötti meccseken elért kedvezőbb eredményeknek (1:1, 1:0) köszönhetően elorozta a második helyet a portugál együttes elől. Érdekességként elmondható, hogy a pireuszi mérkőzésen Silvio Proto, a belgák kapusa két tizenegyest is kivédett, majd a harmadikat ő hozta össze, amivel csapata harmadik kiállított játékosa lett – a BL-ben korábban egy csapatból sem állítottak ki három játékost.

A D csoportban a müncheni összecsapás a csoportelsőségről volt hivatott dönteni, és úgy tűnt, a címvédő Bayern könnyedén megszerzi, hiszen 12 perc elteltével 2:0-ra vezetett, de a Manchester City fordítani tudott, ám csak pontszámban érte be a nagy riválist, egy gól még hiányzott a csoport első helyéhez. A harmadik pozíciót a cseh bajnok Viktoria Plzeň szerezte meg, miután a hajrában lőtt góllal legyőzte a CSZKA-t.