2024. április 24., szerda
XXI. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

A dánokat legyőztük!

A szerbek a szokásos kapkodós, rohangálós stílusukban kezdték meg a dánok elleni mérkőzést a 21. női kézilabda-világbajnokság 4. fordulójában, s ezt a skandinávok természetesen meg is büntették, öt perc alatt 3:0-ra vezettek.

A szerb győzelem egyik kulcsa Tomašević védése volt (Fotó: Beta)

A szerb győzelem egyik kulcsa Tomašević védése volt (Fotó: Beta)

Ekkor azonban a dánokra „ragadtak” a technikai hibák, s Lekić találatával kiegyenlítettek a szerbek, majd Damnjanović találatával a 17. percben vezettek először (7:6). Előnyüket a 22. percben már 10:7-re növelték, s ebben a játékrészben világossá vált, hogy a dánok idegesebbek, mint a házigazdák, de északiak lévén gyorsan „lehűlt” a fejük, így a félidő végére kiegyenlítettek.

A folytatás derekáig kiegyensúlyozott volt a játék, ekkor sikerült a dánoknak két góllal meglépniük, s mivel egyértelműen krízis következett be, Saša Bošković időt kért. Ez mintha lenyugtatta volna a lányokat, s Tomašević védése után kiegyenlítettek, majd hetesből a vezetést is megszerezték, sőt egy kontra és egy átlövés után előnyüket 22:19-re növelték. A csatának azonban nem volt még vége, habár Tomašević továbbra is jól védett. Lekićék nem használták ki az emberelőnyüket, a dánok viszont betaláltak, s még több mint három perc hátravolt. Ekkor a szerbek kerültek emberhátrányba, s 50 másodperccel a vége előtt 23:22 volt. A szerbek elkapkodták az utolsó támadásukat, de sikerült kivédekezniük a maradék pillanatokat, és megnyerték a meccset!

Ezzel a győzelemmel a szerbek akár csoportelsők is lehetnek, amennyiben a dánok az utolsó fordulóban legyőzik a brazilokat, de a legrosszabb esetben is másodikok lesznek a csoportban, ami azt jelenti, hogy vagy Dél-Koreával, vagy Hollandiával játszanak a nyolcaddöntőben.

A mérkőzés legjobbjának egyébként a már említett szerbiai kapust választották meg, Lekić pedig 6 góllal csapata legeredményesebbje volt.