2024. március 29., péntek

Kukacoskodás a zentai tészta körül

Hogyan kerülhettek a lárvák a csomagba – A vállalat lejáratásáról van szó?

A zentai tésztagyárban kizártnak tartják, hogy csipketésztájukba lárvák kerültek volna, s szerintük a kérdéses termékük egyik csomagjába az adott kiskereskedelmi egységben uralkodó rossz tárolási viszonyok miatt jutottak lárvák.

Nemrég ugyanis erre panaszkodott az egyik újvidéki fogyasztó, aki miután nem találta megfelelőnek a zentai vállalat válaszát, az állítólagos kukacos tésztáról készült képeket elküldte a Vajdasági Fogyasztóvédelmi Egyesületnek, ők pedig feltöltötték ezt a honlapjukra és az egyik közösségi portálra is. Az egyik belgrádi bulvárlap pedig kapott az alkalmon, s a zentai Žitopromet részéről a fogyasztónak küldött válaszából a fogyasztóvédők által kiragadott részletet idézte, a teljes kontextus ismerete nélkül – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyet a zentai vállalatban tartottak tegnap az eset kapcsán. A cég illetékesei az újvidéki hölgynek levélben elmagyarázták, hogy mivel a Sentella tésztatermékek zárt technológiás eljárással készülnek, így bármilyen rovar megjelenése lehetetlen. A rovarok egyedül a csomagolásnak a kiskereskedésekben, illetve a háztartásokban történő felnyitásával, s a nem megfelelő helyeken történő raktározással kerülhettek bele. A vállalat megkérte a fogyasztót, hogy kivizsgálás céljából küldje el a kérdéses tésztacsomagot, és nevezze meg az üzletet, ahol megvásárolta. A panaszost egyben meg is hívták, hogy a vállalat költségén utazzon Zentára és tekintse meg a tésztagyárat, az általa elküldött képeket pedig ne tegye közzé, hogy sem neki, sem a vállalatnak ne legyen különösebb gondja az ügyből. Nos, a fogyasztóvédők és a kérdéses újság csupán ez utóbbi idézetet közölték le a cég válaszából – mondták el a vállalat vezetői.

Azt, hogy a lárvák a termelés folyamán semmiképpen sem kerülhettek bele a termékbe, megerősítette Eva Vučurović, a Žitopromet termelési igazgatója is, aki végigvezette az újságírókat a termelési vonalon, így saját szemükkel is meggyőződhettek minderről. A gyártósort 2009-ben helyezték üzembe, s a legújabb olasz eljárásról és az ágazatban elismert Pavan, számítógéppel vezérelt berendezéseiről van szó. Ezek a számítógépek pedig internet által a nap 24 órájában közvetlen kapcsolatban vannak a felszerelés gyártójával, vagyis egész nap felügyelik őket. A termelési eljárás a liszt és a víz hozzáadásától kezdve egészen a száraz tészta csomagolásáig teljesen zárt.

A termelési igazgató elmondása szerint a problémás tésztacsomag előállításának a napján, szeptember 6-án 4060 kilogramm csipketésztát készítettek, ami október folyamán 8120 csomagban piacra került, és ez az egyetlen reklamáció érkezett. Vučurović elmondta azt is, hogy a gyártási technológiájuk számos minőségi szabványnak eleget tesz, amit igazolnak a termékek rendszeres laboratóriumi analízisei is.
A termelési igazgató megjegyezte, hogy tegnap a tartományi egészségügyi felügyelőség munkatársa bejelentetlenül ellátogatott a tésztagyárba, és a két órán keresztül tartó ellenőrzés során mindent rendben talált.

Az újvidéki fogyasztó elektronikus levele csütörtökön érkezett, pénteken pedig már válaszoltak is neki – mondta Predrag Đurović, a vállalat vezérigazgatójának tanácsadója, s a fogyasztóvédők honlapján már a hétvégén megjelent a hölgy cenzúrázott panasza. A belgrádi lap újságírója pedig vasárnap délután, tehát a cég számára szünnapon küldte el kérdéseit a vállalatba. Válaszolni hétfőn szándékoztak. Az újság azonban már megjelentette a róluk készült írást, amelyben megemlítették azt is, hogy az eset kapcsán nem kaptak választ a zentai cégtől.

A tanácsadó furcsának találta, hogy a panaszos, aki a lezárt zacskón keresztül is látta, hogy rossz a tészta, miért nem küldte el nekik ellenőrzésre, vagy miért nem adta át az illetékes felügyelőségnek. Ebben az esetben konkrét bizonyítéka lenne arra, hogy tényleg hibás a termék – mondta Đurović. Megjegyezte, hogy a vállalatnak és a dolgozóknak egyaránt kárt okozott az illető, és egészen másról szól az ügy, nem pedig arról, hogy ők rosszul termelnének. Az sem kizárt, hogy valakinek nem tetszik az, hogy Szerbiában vezető szerepet játszanak a tésztagyártásban, s így próbálják lejáratni a zentai vállalatot.

A zentai tésztagyár egyébként évente 6000 tonna tésztát állít elő, amelynek felét a környező országokban és az Európai Unió területén értékesíti, a többit pedig a hazai piacon árusítják. Emellett a tésztájukat félkész termékként zacskós levesekbe is felhasználják más gyártók, ahol úgyszintén szigorú ellenőrzéseknek vetik alá.