2024. április 19., péntek

Krstić munkacsoportot alakított Vajdaság finanszírozására

A Szerbiai Képviselőház pénzügyi bizottságának ülésén Lazar Krstić pénzügyminiszter a 2014-es állami költségvetés-javaslatról és több intézkedésről számolt be, jelenti a Tanjug hírügynökség. Ilyen intézkedésnek számít, hogy a pénzügyminiszter egy munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata Vajdaság rendszerszintű finanszírozási problémáinak megoldása. Hozzátette, hogy a szerb kormány szándéka az, hogy a 2015-ös évben már új állami költségvetésről szóló törvénnyel rendezné a kérdést, amely más törvényeket alkalmazna az önkormányzatok és a tartomány finanszírozására.

A rendőrök számára kifizetett prémiumokról szólva a pénzügyminiszter elmondta, hogy 2014 júliusáig felülvizsgálja és módosítja azokat, úgy, hogy többet nem fizetnek ki különböző béreket ugyanolyan munkabesorolásokra. Szavai szerint nem a prémiumok visszavonása, hanem azok igazságosabb elosztása a cél. Az indokolatlan egyszeri támogatásokkal kapcsolatban is intézkedéseket vezet majd be, mint megjegyezte, a jelenlegi törvények miatt azonban még semmit sem tehet.

A 2014-es költségvetési tervezetet bemutatva a tárcavezető hozzátette, hogy magában foglalja az Egyesült Arab Emírségektől kapott 3 milliárd eurós hitelt, majd megjegyezte, hogy a szerb kormánynak jogában áll kiválasztani a legkedvezőbb hitelszolgáltatót.

Božidar Đelić, a Demokrata Párt képviselője arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételeket szabott az Egyesült Arab Emírségek a hitelfolyósításra, majd rákérdezett, hogy a kölcsönt vajon azért kapták-e, mert a Nikola Tesla repülőtér egyik terminálját átengedték az Etihad Airwaysnek, és melyik miniszter volt a felelős az arab légitársasággal megkötött szerződés ügyében. Đelić továbbá azt javasolta, hogy az állami költségvetésben felezzék meg a rendőrök számára kiírt 7 milliárd dináros prémiumalapot, és csak azok a rendőrök kapjanak prémiumot, akik veszélynek vannak kitéve.

Veroljub Arsenić, a Szerb haladó Párt képviselője felelt a DP-s képviselőnek, értetlenkedve, hogy miért aggodalmaskodik a JAT-tal kapcsolatba a DP, hacsak nem politikai pontszerzésért, és hozzátette, hogy a DP-nek akkor kellett volna így aggodalmaskodnia, amikor a szerb állami légitársaság túlzottan eladósodott.

A 2014-es állami költségvetésre 171 módosítási javaslatot adtak be a képviselők, amelyekből a szerb kormány 12 adott be, és csupán 9 képviselői módosítási javaslatot fogadott el.