2024. április 18., csütörtök

A nagyfőnököket megvédte a villámhárító

A pénteki Villám fedőnevű rendőrségi akció összegzése: a rendfenntartó erők 909 helyszínt kutattak át, letartóztattak 261 kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható személyt, közülük 118 számára rendőri fogva tartást rendeltek el az illetékesek, nagyjából 18 kilogramm kábítószert, valamint nagyobb mennyiségű lőfegyvert foglaltak le és lelepleztek egy droglaboratóriumot. Az ország egészére kiterjedő szinkronizált akcióban a rendőrség és a csendőrség mellett a szerbiai terroristaellenes egységek is részt vettek, a koordinációban pedig a biztonsági ügynökségek töltöttek be központi szerepet. Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója elmondta, hogy a kábítószer-terjesztési hálózatot megcélzó akciót maguk a polgárok kezdeményezték, hiszen az emberek rendszeresen levelet küldenek neki és a Belügyminisztérium egyéb vezető pozíciót betöltő illetékeseinek, amelyekben a környezetükben drogot árusító személyek kilétét fedik fel, olykor fényképpel együtt.

Nehéz átérezni, hogy mit érezhettek ezeknek a leveleknek a szerzői, akiknek többsége feltehetőleg kábítószerfüggő személy szülője, vagy közeli hozzátartozója, amikor pénteken délelőtt értesültek az akcióról. Első nap még valóban úgy tűnt, hogy egy nemzetközi szinten is párját ritkító megmozdulásról van szó. Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes szerint sehol máshol a világban nem történt meg, hogy egy nap alatt 250, kábítószer-kereskedelemmel és egyéb bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személy rendőrkézre került volna. Ugyanakkor egy nappal később, amikor nyilvánosságra hozták, hogy a 909 átkutatott helyszínen nagyjából 18 kilogrammnyi drogot sikerült lefoglalnia a rendőröknek, eljött a kijózanodás ideje. Az összehasonlítás érdekében: tavaly a šabaci rendőrség 70,9 kilogramm kábítószert és 30 ezer darab amfetamint foglalt le, rábukkant három droglaboratóriumra, valamint bűnvádi feljelentést tett 202 kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható személy ellen. Egy évvel korábban Belgrádban a rendőrök 2100 akció keretében 35 kilogramm heroint, 2,6 kilogramm kokaint, 204 kilogramm marihuánát és nagyjából 9,5 kilogramm szintetikus drogot foglaltak le. Bűnvádi feljelentést 192 személy ellen tettek.

Ha ezeket az adatokat vesszük figyelembe, akkor a Villám eredménye nevetségesnek tűnik és beigazolódni látszanak azok az állítások, hogy az akció csupán porhintés volt, egy újabb cirkusz a népnek és a hatalom megelőlegezett populista kampánymegmozdulása.

Arról is érdemes szót ejteni, hogy a „bossok” ezúttal sem kerültek hálóba, a szerbiai drogbűnbandák vezetői közül csupán kettőt tartóztattak le. A kábítószer-értékesítő lánc legalján „szolgálókat” fogták el, azokat, akik a szert kimérik, csomagolják, majd árúba bocsátják, vagy átadják a többi utcai munkásnak. A főnökök ezeknek a futároknak a helyére bármiféle nagyobb erőbevetés nélkül új személyeket verbuválnak. Olyan ez, mint amikor a polipnak a karjait vágják le. Arra sincsen sok esély, hogy az őrizetbe vettek majd felfedik a szálakat mozgató központi figurák kilétét, hiszen vagy nem ismerik a főfőnököket, vagy attól tartanak, hogy vallomásuknak káros következményei lennének testi épségükre nézve.

Vučić azon állítása sem állja meg a helyét, hogy a Villám sokkal sikeresebben végződött, mint a négy évvel ezelőtti, hasonlóan az ország egészére kiterjedő Morava fedőnevű akció. Akkor 654 drogkereskedőt tartóztattak le, 120-at tartottak benn, 20 kilogramm heroint, nagyjából ugyanennyi szintetikus drogot és 60 kilogramm marihuánát foglaltak le. Az igaz, hogy a kábítószert terjesztő bandák főnökei akkor sem kerültek rendőrkézre és a letartóztatott árusok helyére szinte azonnal újak érkeztek, de ennek a negatív példának mindenféleképpen leckéül kellett volna szolgálnia a Villám tervezésekor. Úgy tűnik, senki nem tanult a korábbi hibákból, vagy esetleg az befolyásolta negatívan az akció kimenetelét, hogy Vučić egy nappal korábban a sajtóban bejelentette: pénteken letartóztatásokra kell számítani.

Földrajzi fekvése miatt Szerbia fontos állomás az úgynevezett drogúton. Ennek egyik logikus következménye, hogy bárki hozzájuthat bármiféle kábítószerhez és ehhez nem kell különösebben megerőltetnie magát. A tudatmódosító szerek mára nemcsak a közép-, hanem az általános iskolákba is bekerültek. A nyilvántartásba vett legfiatalabb szerbiai drogos kilencéves, derült ki idén év elején. Tavaly még egy tizenkét éves gyermek volt a legfiatalabb kábítószer-élvező Szerbiában. Valamikor októberben Nišben egy gyerekekből álló bűnbandát tartóztattak le. Vezetőjük egy tizennégy éves fiú, aki elmondta a rendőrségnek, hogy főképp iskolástársaik körében értékesítettek marihuánát. Újvidéken a közelmúltban egy tizenhárom éves fiút fogtak el. Huszonkilenc csomagnyi marihuánát találtak nála a rendőrök. Ezeknek és a többi gyereknek, fiatalnak a szülei mindennél jobban várják az állam határozott fellépését a kábítószer és az azt terjesztő bűnbandák ellen. A pénteki akció azonban nem az a hatósági megmozdulás volt, amely komolyabb csapást mért volna a bandákra és a terjesztőhálózatra. A Villám csupán megvilágította a horizontot, pusztító erejét azonban nem éreztette.