2024. április 20., szombat

Helyben is ismerni a helyi terméket

Termékbemutatót tartottak Szeghegyen a kishegyesi község borászai és szőlőtermesztői

A helyi termékek megismerését szorgalmazta az a szombati kiállítás, amelyet a szeghegyi borászok és szőlőtermelők szerveztek a Cetinje étteremben. Két évvel ezelőtt már szerveztek egy hasonló találkozót, de tavaly elmaradt a rendezvény.

– Két éve Vladimir Kuljača helyi termelő szervezte a találkozót és barátkozást, de nem sikerült igazán, mert a katolikus karácsonyra esett, és ilyen hibát nem szabad véteni. Most is hiányzik sok szőlész és borász, de ezúttal elküldték boraikat, és az emberek kipróbálhatják termékeiket. Sikerült tehát elérnünk, hogy a község legismertebb bortermelői is szerepeljenek a rendezvényen, ha személyesen nem is, de legalább a termékeikkel. Valójában még mindig keressük a legmegfelelőbb időpontot a találkozó megtartására, mert jó lenne egy mindenki számára elfogadható időpontot találni. Mi multikulturális környezet vagyunk, és ezért minden esetben vigyáznunk kell ezekre a körülményekre –mondta Vladimir Balać-Roki, a rendezvény egyik szervezője.

A szervező, akinek több hektáros ültetvénye van, azt mondja, hogy Szeghegyen  hagyománya van a szőlészetnek. A szőlő szeretetét Montenegróból hozták magukkal, és ha a bortermelők jó részének nincs is szőleje, vesz szőlőt és készít magának bort, mert így biztos abban, hogy mit iszik. De van nagyon sok olyan termelő is, akinek csak két sor szőleje van a kertben, csak azért, hogy jófajta törkölypálinkát készítsen belőle, mert ennek is nagy hagyománya van a montenegróiak körében.

A bácsfeketehegyi Fekete Márta a másik szervező volt, s véleménye szerint is sokkal többet kell tenni azért, hogy helyben is megismerjék a helyi terméket.
– Ehhez az kellene, hogy a fiatalok is megtalálják számításukat ebben az ágazatban: Itt nálunk elsősorban azokat a fajtákat kellene szorgalmazni, amelyek jó borokat adnak és megbízhatóan teremnek. A montenegróiak sokszor megpróbálkoztak legismertebb fajtájukkal, a Vranaccal, de minden esetben balul ütött ki. A fagyok rendre megtizedelték az ültetvényeket – mondta Fekete Márta.
A szervezők azt szeretnék, ha ez a decemberi találkozó igazi községi szemlévé nőné ki magát.