2024. március 29., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Chiellini: Nem félünk, mi vagyunk a Juventus!

Ma este véget ér a Bajnokok Ligája-csoportkör az A, a B, a C és a D jelű kvartettben szereplő csapatok számára. Az biztos, hogy továbbjutott a Manchester United, a címvédő Bayern München és a Manchester City, illetve a Real Madrid és a PSG csoportelsőségéhez sem fér kétség, de néhány továbbjutó pozíció még kiadó, valamint az Európa-ligás folytatást érő harmadik helyek sorsa is eldől ma este ebben a négy csoportban.

Alcantara és Shaqiri (Bayern) felszabadultan készültek a Manchester City ellen (Fotó:  Beta/AP)

Alcantara és Shaqiri (Bayern) felszabadultan készültek a Manchester City ellen (Fotó: Beta/AP)

Az A csoportban egyedül a Manchester United érezheti magát biztonságban, a Vörös Ördögök a bajnoki botladozás ellenére a BL-ben magabiztosak, a 2007/2008-as idény után először fordulhat elő, hogy megnyerik mind a három hazai csoportmeccsüket, amennyiben ma két vállra fektetik a Sahtar Donyecket. Nem ígérkezik könnyűnek a manchesteri alakulat dolga, elvégre a brazil légiósokkal teletűzdelt ukrán együttesnek égetően nagy szüksége lenne mind a három pontra, ugyanis ha a hétvégén a Borussia Dortmund otthonában diadalmaskodó Bayer Leverkusen nyer San Sebastíanban a Real Sociedad ellen, akkor a Sahtar egy manchesteri döntetlen vagy vereség esetén csupán a csoport harmadik helyén zár.

A B csoportban a Real Madrid egyeduralkodó, már korábban bebiztosította a csoport első helyét, a kvartett másik nagycsapata, a Juventus viszont kemény csatára számíthat a második helyért, a hatpontos torinói csapatnak ugyanis Andrea Pirlo nélkül kell legalább döntetlent elérnie Törökországban, a négypontos Galatasaray otthonában. A képlet egyszerű: a törököknek nyerniük kell a továbbjutáshoz, minden más eredmény a Juvénak kedvez. A torinóiak játékosai mindenesetre úgy érzik, nincs mitől félniük, legalábbis erről árulkodnak a védő, Giorgio Chiellini szavai: „Olyan lesz Isztambulban játszani, mintha egy döntőn lépnénk pályára. De nem félünk, mert mi vagyunk a Juventus.” Hasonló véleményen van a középpályás Arturo Vidal is: „Nagyon erősen kell kezdenünk, hogy higgyünk magunkban. Ha a megszokott játékunkat tudjuk hozni, nehéz lesz legyőzni minket.”

A csoport másik meccsén a Real a dán bajnokot fogadja, és számukra annyi tétje lehet a meccsnek, hogy a jelenleg 18 gólnál járó együttes megdönthet egy rekordot: a Manchester United az 1998/1999-es, a Barcelona pedig a 2012/2013-as idényben lőtt 20 gólt a csoportkörben, amivel csúcstartók.

Érdekes a helyzet a C csoportban, ahol a PSG már biztosan a kvartett élén zár, viszont a második helyre eséllyel pályázik az Olympiakosz és a Benfica is. Lényegesen könnyebb dolga van az Olympiakosznak, hiszen a görög együttes a saját kezében tartja sorsát: az idén elég gyenge Anderlecht ellen játszanak hazai pályán, és győzelem esetén biztosan másodikok, mivel jobbak a Benficával szembeni eredményei (1:1, 1:0). A portugáloknak csak abban az esetben teremhet babér ma este, ha több pontot szereznek, mint az Olympiakosz.

A D csoportban a továbbjutás eldőlt, de a kérdés még nyitott: ki lesz a csoportelső és ki végez a csoport harmadik helyén? A választ az érintettek egymás közt döntik el, elvégre az éllovas Bayern München a második Manchester Cityt, a harmadik helyen tanyázó CSZKA Moszkva pedig a negyedik Viktoria Plzeňt fogadja. A City csak abban az esetben lehet csoportelső, ha legalább 3 gól különbséggel, vagy 2 gól különbséggel, de legalább 4 gólt szerezve győz az Allianz Arenában, ami nehezen elképzelhető. Könnyebben előfordulhat viszont, hogy a cseh csapat megelőzi az oroszt, elvégre 3:2-es idegenbeli veresége után már egy 1:0-s siker is elég neki a 3. helyhez.