2024. április 23., kedd

Költészet és képzőművészet találkozása

A Weöres Sándor-centenárium évében a szabadkai Városi Könyvtárban kiállítás nyílt Egysoros képek címmel zömmel képzőművészeti főiskolai, művészeti akadémiai hallgatók munkáiból. E fiatal képzőművészek Weöres Sándor egysoros verseinek vizualizálására vállalkoztak. A tárlaton grafikák, rajzok, plakátok, festmények szerepelnek.

Mile Tasić képzőművészeti kritikus, művészeti író szerint az irodalom képzőművészet általi életre keltése a legmegfelelőbb módja annak, hogy méltóképpen emlékezzünk meg a jubileumról.

– Vélhetőleg aligha vannak köztünk olyanok, akik nem Weöres Sándor versein cseperedtek fel, vagy legalábbis az óvodai, iskolai évek alatt nem találkoztak Weöres Sándor néhány alkotásával. És valószínűleg kevesen vannak olyanok is, akik nem tudnának kapásból idézni néhány Weöres Sándorhoz kötődő gondolatot – hallottuk a kiállítást megnyitó Csík Mónika költőnőtől. A kedvenc Weöres Sándor idézete: Alattam a föld, fölöttem az ég, bennem a létra. – Frappáns megfogalmazása ez az egész Weöres Sándor-i gondolatvilágnak, nevezetesen: hogy érzékelni és értékelni tudjuk a körülöttünk lévő szépet, a föld és az ég szépségeit, ahhoz embereknek kell lennünk, és meg kell tanulnunk alkalmazni és kamatoztatni azokat az adományokat, amiket akkor kaptunk, amikor erre a világra csöppentünk. A lényeges dolgok megragadáséhoz sokszor elegendő egyetlen pillanat, akár egy kép, egy mondat is. Az itt kiállító fiatalok Weöres Sándor egysorosait vették alapul, és gondolták tovább oly módon, hogy az eredetinek az esszenciája benne maradt az alkotásaikban, ugyanakkor újszerűek is, hiszen beledolgozták a saját szellemi, kulturális tőkéjüket és saját világlátásukat is – hallottuk a költőnőtől. Weöres Sándort nagyon sokan, sokféleképpen és sok helyütt megünnepelték, nem csak irodalmi rendezvények szerveződtek a centenárium kapcsán, hanem folyóiratok is foglalkoztak Weöres Sándor opusával. A vajdasági Sikoly folyóirat idei nyári/őszi számában egy külön blokkot szentelt Weöres Sándornak, amelyben esszéisték, írók, költők fogalmazták meg saját Weöres Sándor-értelmezésüket, illetve gondolták tovább kedvenc Weöres Sándor-alkotásukat, gondolatukat. Csík Mónika ebből a blokkból olvasta fel a saját Weöres Sándor-túliratát.

A megnyitó záróakkordjaként Ágoston Pribilla Valéria, a Városi Könyvtár igazgatóhelyettese a jelenlevőknek azt kívánta, lelki kondíciónk megőrzésében továbbra is segítsen bennünket a művészet, hogy a valóságot a jövőben is a maga teljességében tudjuk megélni.

Az Egysoros képek című kiállítási anyag alkotói: Agócs Nikolett, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Bulyovcsity Nikoletta, Horváth Julianna, Klájó Adrián, Kozma Laura, Mészáros Nóra, Pesti Emma, Szalma Gábor, Szenti Lilla, Vajda Emese, Vass Szabolcs és Vucsurevity Angéla.