2024. április 25., csütörtök

A puskák Rolls Royce-a

A brit koloniális birodalom a XIX. század végén és a XX. század kezdetén élte fénykorát. Afrika és Ázsia kincsei táplálták a ködös Albion kincstárát, és az elit jólétét, ez pedig az ipar és a kézművesség fellendülését eredményezte. Nem csoda tehát, hogy a világ legjobb és ma is legdrágább – mind sörétes, mind golyós – vadászfegyvereit is angliai fegyverkovácsok készítették.

Az Osztrák–Magyar Monarchia a kiegyezés utáni első vadászati törvényének meghozatalának évében (1883-ban) egy londoni lőtéren versenyt szervezett, amelyen az angolok mellett, a francia, a belga és a többi kontinentális fegyverkovácsműhely legújabb termékét tesztelték. Minden kategóriában a legjobb eredményt a londoni, Bond Street-i székhelyű, Holland&Holland cég fegyverei érték el. Ettől kezdve az azóta világhírnévre szert tevő fegyvergyártó joggal véseti termékei csövére a Winners of all the Field trails, London feliratot.

A céget Harris Holland alapította 1835-ben, majd 1876-ban társult hozzá unokaöccse, Henry, és azóta használják a Holland&Holland nevet.

Nem véletlen tehát, hogy minden nagyvadra vadászó – aki ad magára, és akinek sok pénze van! –, arra törekszik, hogy fegyvertárában legalább egy golyós és egy sörétes H&H jelzésű puskát tudjon. Hogy adott esetben mit jelent a „van pénze”, relatív dolog. Ahhoz, hogy H&H gavallérpuskát (billenőcsövű egygolyós), expresst (billenőcsövű duplagolyós), vagy ismétlő golyósfegyvert vásároljon, szemtelenül gazdagnak kell lennie, mert ezek a fegyverek világviszonylatban is a legdrágábbak között is az élen járnak.

Holland&Holland puskákkal vadásztak Theodor Roosevelt, Aga Khan, Sir Samuel Baker, a Kooch Behar-i, a bophali, a joypuri maharadzsák, Helléne d’Orléans hercegnő... míg a magyar világjárók közül feltétlenül meg kell említeni Teleki, Zichy és Erdődy grófokat.

Természetesen, számos más fegyverkovács műhely is épít csúcsminőségű puskákat, ezért egyéninek számít, hogy ki mit vásárol és mire esküszik. Annál is inkább, mert bizonyos minőségi határ felett az ilyen jellegű termékek már nem rangsorolhatók. Ezért, ha módomban lenne, és kedvemre válogathatnék, a sörétesek közül Purdey ikerpuskát, a golyósok közül pedig Rigbby duplagolyóst választanék. Ennyire bonyolult döntésekkel (sajnos!) nem kell foglalkoznom, tehát térjünk vissza a jó öreg H&H cég termékeihez.

Még 1885-ben egy bizonyos Fossberry ezredes szabadalmaztatta a huzagolt csővel ellátott sörétes puskát. A Holland&Holland azonnal lecsapott az ötletre, és megvásárolta a szabadalmat. A cég azonmód elkezdte gyártani a Pradox jelzésű puskákat, amelyek egyformán jól lövik mind a sörétet, mind a golyót, anélkül, hogy csövet kellene cserélni rajtuk.

A cég adatai szerint 1835-től 1995-ig a Holland&Holland 45 000 fegyvert készített. Ezek közül, a Paradox puskákat nem számítva, mintegy háromezerre rúg a duplagolyós puskák száma. Néhány saját fejlesztésű kalibert is szabadalmaztattak, a legismertebb .375 H&H, a .300 H&H, a magnumok, illetve az 500/450 Nitro express. A legnagyobb, a .700 Nitro express, ami európai mértékben kifejezve 17,7X89 mm, a lövedék 64,8 gramm, sebessége a csőtorkolatnál 610 m/s, az energiája pedig meghaladja a 12000 joule-t. Ennek a – mondjuk így – kiss ágyúnak a súlya 8 kilogramm, tehát mind cipeléséhez, mind elsütéséhez különös testi adottságokkal megáldott nimród kell.

A Holland&Holland továbbra is Londonban székel, de vannak kirendeltségei Párizsban és New Yorkban is. A cég világhírű lőtere Northwoodban van, ahol lőgyakorlatokat és lövésztanfolyamokat tartanak, a kuncsaftok itt próbálhatják ki frissen vásárolt puskáikat.