2024. április 23., kedd

Határokon átszól a kuttyogató

Négy határ menti helység – Mali Zvornik, Tekija, Magyarkanizsa és Szeged – harcsafogói nemzetközi bajnokságot léptetnek életbe

A hétvégén a Mali Zvornik-i Royal Drina Szállóban a helyi idegenforgalmi iroda szervezésében tartott összejövetelen olyan versenysorozat létrehozásáról hoztak határozatot, amelynek nemcsak részvevői, hanem szervezése is nemzetközi. A megjelenteket Bogdan Dukić, Mali Zvornik alpolgármestere üdvözölte, majd megválasztották a szervezőbizottságot. Ennek tagjai Mali Zvornikból Vojislav Stamenković, az idegenforgalmi szervezet igazgatója és Đorđe Jovanović horgászegyesületi elnök; Magyarkanizsáról Tóth András, a Testvériség–Bratstvo HE elnöke és Duško Rakić; Tekiját Nenad Lukić turisztikai irodavezető és Petar Grekulović, Szegedet pedig Kószó Imre és Csernák Zoltán képviselték. A szervezőbizottság tagjai továbbá a šabaci Branislav Stanković, az idei kuttyogatóversenyek legsikeresebb versenyzője; a Mali Zvornik-i Miodrag Ćirić, a horgászás nemzetközi hírű népszerűsítője; Goran Balenović, a Reviri Srbije és Dušan Milovanović, a Zov főszerkesztője, valamint Buzás Mihály, lapunk rovatszerkesztője.

Megválasztották a versenysorozat elnökét és három alelnökét, minden alapító szervezetből egy-egy képviselő kapott... nem tisztséget, hanem komoly munkafeladatot; az elnök Vojislav Stamenković.

A versenysorozat a meglevő kuttyogatóversenyek keretén belül fog zajlani, azzal, hogy a bajnokságra benevezőket külön fogják pontozni. Nem egy „állam az államban”-szerű képződmény lesz ez, hanem sokkal inkább a síugrók négysáncversenyére emlékeztet majd, vagy a teniszezők mesterek tornájának kaptafájára történik, esetleg ezek egyvelegére hasonlít... némi sajátosságokkal. Azért bonyolítjuk a hogyant és mikéntet, mert nehéz körülmagyarázni azt, ami eddig még nem volt. A benevezés külön befizetéshez kötődik, amely – csapatonként, valamennyi versenyre, összessen – 12 000 dinár lesz. Ugyanakkor a verseny díjalapja sem elhanyagolható, a dolgok pillanatnyi állása szerint 2250 eurót tesz ki, amelyen az első három helyezett csapat osztozik 1000+750+500 alapon.

Kezdetként a négy határ menti helység mindegyike legalább két párossal indul, de ennél több csapatot is benevezhet. A versenysorozat időtartamának hosszára, valamint a versenyzők esetleges más elfoglaltságára való tekintettel, lehetővé teszik a tartalékversenyző beiktatását is. A szabályzat részletes kidolgozásával Tóth Andrást bízták meg, ezt egyeztetések fogják követni, elfogadása a szervezőbizottság hatáskörébe tartozik.

A versenynaptár megállapítása másodperceket igényelt, hiszen mind a négy alapító már rendelkezik a célnak megfelelő rendezvénnyel – évek, évtizedek óta rögzített időpontokkal –, amelyekbe a most sínre helyezett bajnokság akadálymentesen belefér. Tehát Magyarkanizsa július 13.; Mali Zvornik július 25–26.; Tekija augusztus 15–16., Szeged augusztus 31. Megállapodás született arról, hogy a bajnokságban való szereplés pontozása a kétnapos versenyeken is csak az egyik versenynapon elért eredmények alapján történik, míg az alapverseny hagyományos pontozási rendszerébe nem szólnak bele.

A Mali Zvornik-i megbeszélésen Vojislav Stamenković kijelentette, hogy az elfogadott határozatok csupán a vázát alkotják egy kibontakozó nemzetközi kuttyogatókaravánnak, az ajtó azonban minden érdekelt előtt nyitva áll. Ugyancsak elmondta, hogy valamennyi meglevő kuttyogatóversenyt tiszteletben tartanak, és szorgalmazzák, hogy az újonnan megalakult verseny részvevői azokon is jelenjenek meg, ahogy korábban is tették.

A szóbeszéd és a találgatások elkerülése végett ismételten hangsúlyozni kell, hogy a nemzetközi bajnokság megszervezése a meglevő versenyekre épül, szabályait teljes mértékben tiszteletben tartja, és azok keretében fog zajlani; csupán a pontozás, a helyezések elbírálása történik a bajnokság készülő szabályzatának értelmében. Azok számára szervezik, akik mind a négy rendezvényen fellépnek.

Csernák Zoltán szavai szerint „...nemzetközi, határo(ko)n átívelő rendezvénysorozat kibontakozásáról van szó, amely a helyi szokásokra és ősi hagyományokra épül, megerősíti őket és tiszteletükre nevel; nonprofit szervezetek közös akaratával valósítják meg.”

Ehhez szorosan kapcsolódik Kószó Imre ötlete, aki Magyarország kuttyogató bajnokságának megszervezésén munkálkodik. Kilátásba helyezte, hogy a magyar bajnokság részvevői a szerbiai versenyeken is pontszerzési lehetőséggel léphetnek fel. Mindez arra utalt – később el is hangzott –, hogy belátható időn belül lehetőség nyílik kuttyogató Európa-, majd világbajnokság megszervezésére. Jól hangzik!

Ugyanakkor – hazakanyarodva – ide kívánkozik, hogy a jövő évi szerbiai kuttyogatóverseny-sorozat szervezői is hamasoran tárgyalóasztalhoz ülnek azzal a céllal, hogy megvitassák a jövő évi versenynaptárt, valamint a versenyeredmények összesítésének tervezetét. A keretötletekből ítélve jövőre az első hat helyezettet pontozzák, a versenyadminisztrátor feladatkörének ellátására pedig – akárcsak az idén is – lapunk horgászrovatát kérik fel.