2024. március 29., péntek

A digitális írástudást népszerűsítik

A világ 140 országából másfél millió diák vesz részt a CSEdWEEK (Számítástechnikai Oktatás Hete) elnevezésű programban, amely ma veszi kezdetét, s december 15-én, vasárnap ér véget

A szerbiai magyar nyelvű iskolák közül az idén egyedül a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csatlakozott a nemzetközi akcióhoz, amelynek célja a számítástechnika oktatásának a népszerűsítése.

– A világ legnagyobb informatikával foglalkozó cégei felmérték, hogy a közeljövőben gondok várhatóak a számítástechnika területén. Egyrészt nem lesz elég felhasználó, vagyis nem lesz elég képzett egy társadalom ahhoz, hogy használni tudja ezeket az eszközöket, másrészt pedig nem lesz elég programozó – mesélte Kőrösi Gábor, a zentai tehetséggondozó informatika tanára, s hozzáfűzte, hogy ezért e vállalatok (Microsoft, Google, Facebook stb.) összefogtak, s létrehozták ezt az akciót, hogy felhívják az országok figyelmét arra, hogy mennyire fontos ágazatról is van szó. Gábor elmondta azt is, hogy természetesen gazdasági érdekek is vezénylik ezeket a cégeket, mivel felmérték, hogy csak Amerikában a számítástechnika területén 1,4 millió állás nyílik az elkövetkező években, s ezekre a helyekre csupán 500 ezer képzett mérnök lesz.

– Ugyanez a helyzet Európában is, ugyanis egy tavaly készült felmérés szerint a számítástechnika oktatása a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveinek a szintjén van, s fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy ezt mielőbb előre kellene lendíteni – nyilatkozta Gábor.

Az informatika tanár megemlítette azt is, hogy Szerbia is növelni szeretné a digitális írástudók számát, ezért lényegesnek tartják azt, hogy ez a régió is csatlakozzon a programhoz, hiszen léteznek olyan gazdaságilag elmaradott országok, amelyek ezen a téren már leköröztek minket, pedig ez ugródeszka lehetne a gazdaság fejlesztése érdekében. A nagyvállalatok ugyanis oda költöznek, ahol a megfelelő tudást is biztosítani tudják. Gábor példaként Székesfehérvár esetét említette meg, ahol az egyik egyetemnek köszönhetően olyan cégek érkeztek a városba, mint az IBM vagy pedig a Deutsche Telekom. A zentai iskolában egyébként az elkövetkező egy héten keresztül napi egy óra hosszában minden osztályban foglalkozni kívánnak a számítástechnikával. A tanár elmondta, hogy ez persze nem azt jelenti, hogy rögtön programozni fognak, hanem megnézik a program hivatalos honlapjára feltöltött videót, a rajzórán pannót készítenek a témával kapcsolatban, s a számítógépeket is bevonják az oktatásba.

– Az akciónak nem az a célja, hogy az emberek egy hét alatt megtanuljanak programozni, hanem az, hogy a fiatalok figyelmét felhívják arra, mennyire is fontos az IT ágazat, s ezért foglalkozzanak minél többet a számítástechnikával – nyilatkozta a tanár. Szerbiában egyébként 15 iskola vesz részt a nemzetközi megmozdulásban, Magyarországon pedig a beszélgetés elkészítésének a pillanatában 3 iskola jelezte, hogy részt vesz az akcióban.

A nemzetközi programmal bővebb információt a www.csedweek.org honlapon szerezhetnek az érdeklődők.