2024. április 18., csütörtök

Világbajnoki bronzérmes a Makszuti/Truzsinszki páros!

Szenzációs eredményt ért el a zentai Makszuti Anetta és a bajsai Truzsinszki Viktória alkotta páros: a Zenta és az újvidéki Novi Sad játékosa a marokkói Rabatban vasárnap véget ért ifjúsági világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel, vagyis világbajnoki bronzérmes lett.

Makszuti és Truzsinszki a főtábla első fordulójában a horvát Jeger/Rakovac kettős ellen 1:2-ről fordított és nyert 3:2-re, majd a német Kraft/Lemmer párost győzte 3:1-re. Mivel a második helyen kiemelt japán kettőst az indiai A. Mukherjee/S. Mukherjee páros legyőzte, utána azonban az indiaiak visszaléptek, így a negyeddöntőben a szerbiai párosnak a fehérorosz Arluszkaja és Baravok alkotta duót kellett legyőznie az éremért. Dragan Klajićnak, a szerbiai ifjúsági lányválogatott edzőjének irányításával Makszuti és Truzsinszki az első két játszmában 12:10-re, a harmadikban és a negyedikben pedig 11:6-ra nyertek, így bebiztosították a bronzérmet. Az elődöntőben a Liu Gaojang/Vang kettős már túl nagy falatnak bizonyult: a kínaiak 4:1-re nyertek, s bejutottak a fináléba, ahol honfitársaikkal játszottak.

– Természetesen nagyon örültünk a negyeddöntőbeli győzelmünk után, hiszen a fehéroroszok legyőzése azt jelentette, hogy megvan a hőn áhított érem. A horvátok ellen sem volt könnyű, hiszen szetthátrányban voltunk, azonban a nyolc között az első két játszma még nehezebb volt Baravok és Arluszkaja ellen. Nem bíztuk el magunkat a 2:0-s vezetés után sem, nem is gondoltunk az éremre, csak arra, hogy még nincs vége, s menni kell tovább, egészen az utolsó pontig – nyilatkozta Makszuti szombaton a Magyar Szónak, s hozzátette, hogy nem tudná megmondani, melyikük is vitte a párost, mert mindketten jól játszottak, s remekül kiegészítették egymást. – A negyeddöntő előtt Klajić edző azt mondta, hogy a világon a legjobb nyolc között lenni is szép eredmény, ne legyen rajtunk teher, engedjük el a kezünket. Bejött a taktika, Viki is kiválóan játszott a védőjátékos ellen is.

A Požarevac férficsapatának játékos-edzője, az ifjúsági válogatott trénere, Dragan Klajić nagyon elégedett volt a lányok teljesítményével:

– Mindketten eksztázisban játszották le a negyeddöntős mérkőzést. Hihetetlenül bátrak voltak, taktikailag mindent a megbeszéltek szerint csináltak, érett, kiforrott játékosok benyomását keltették. Az elsőtől az utolsó pontig támadtak, agresszívek voltak, s ennek meg is lett az eredménye. Az Európa-bajnokságon a csapatversenyben szerzett bronzérem után a vb-n is sikerült dobogóra állni: ez valóban fantasztikus – mondta Klajić.

– A szerbiai asztalitenisz óriási sikere ez, hiszen a párosok küzdelmében Európából a szerbiai pároson kívül a fiúknál egy francia, vegyes párosban pedig egy olasz/horvát kettős állhatott dobogóra. Hasonlóan nagy haditett ez, mint amikor a Fehér/Tápai és a Pető/Fehér páros ezüstérmes lett a 2003-as, valamint a 2005-ös ifjúsági vb-n – nyilatkozta Mellik Zoltán, a szerbiai női válogatott szövetségi kapitánya. – Már annak is örültünk, hogy az olimpiai bizottság hathatós segítségével a Szerbiai Asztalitenisz-szövetségnek sikerült elintéznie, hogy a lányok részt vehessenek a marokkói tornán. Természetesen szerencse is kellett ehhez a jó eredményhez, elsősorban a sorsolásnál, hiszen a szerbiai páros az alsó ágra került, elkerülve a kínaiakat. Hogy mi lett volna, ha az indiaiak nem győzik le a második kiemelt japán kettőst, azt senki nem tudja, mindenesetre úgy gondolom, hogy Anetta és Viktória a japánok ellen sem lett volna esélytelen.

Arra a kérdésre, hogy a világbajnokságon miért nem a Novi Sadban együtt szereplő, a két évvel ezelőtti ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes Fenyvesi Anna Zsófia/Truzsinszki páros szerepelt, Mellik a következőket válaszolta:

– Két idénnyel ezelőtt, 2012 márciusában, amikor Truzsinszki még a Topolyában játszott, akkor az országos felnőttbajnokságon összetettük őket párost játszani. A Szabadkán megrendezett versenyt a Makszuti/Truzsinszki kettős magabiztosan nyerte meg. Amikor Fenyvesi és Truzsinszki egy klubba kerültek, semmi nem indokolta a szétválasztásukat, hiszen a 2012-es ifjúsági Eb-n másodikak lettek. Azonban az idei korosztályos kontinensbajnokságon már a második fordulóban búcsúztak, s a szerbiai tornákon is úgy tűnt, hogy nem minden stimmel. Klajićtyal közösen megbeszélve arra a megállapításra jutottunk, hogy a Makszuti/Truzsinszki kettősnek több esélye lehet a jó eredményre a világbajnokságon. Amikor szétszedtem a Fenyvesi/Truzsinszki párost, kaptam a kritikákat, negatív megjegyzéseket, a Novi Sad vezetősége a szövetségnek is írt, és magyarázatot követelt. Fontos még egyszer elmondanom, hogy nem részrehajlás miatt tettem le a voksom Makszuti mellett, hanem kizárólag szakmai dolgok szerepeltek a döntésben. Truzsinszki képes remekül előkészíteni a társának, Makszuti pedig a megfelelő ember a befejezésre, Fenyvesi sokszor túl puha volt, nem tudta befejezni a pontot – mondta Mellik.

Szerbiának az ifjúsági világbajnokságok tízéves történelmében ez a harmadik dobogós helyezése: az I. ifjúsági vb-n, amelyet 2003-ban rendeztek meg a chilei Santiagóban, Fehér Gabriella és Tápai Éva szintén párosban ezüstérmesek voltak, míg 2005-ben az ausztriai Linzben Pető Zsolt és Fehér Gabriella vegyes párosban szintén a dobogó második fokára állhatott fel.

Csókán nyert a Vojvodina

A szerbiai Szuperliga 8. fordulójában a nagybecskereki Banat férficsapat Szabadkán is igazolta, hogy nem véletlenül áll veretlenül a táblázat élén: a Spartacus csapatából csak Halász Krisztián szorította meg a címvédő játékosait, azonban az ő erejéből is csak annyi tellett, hogy ötjátszmás küzdelemre kényszerítse Uroš Gordićot és Boris Mihailovićot is.

Szerbiai Szuperliga, a 8. forduló eredményei, férfiak: Partizan–Obilić 4:0 (Jovičić–Bungin 3:0, Kocić–Mendergiš 3:0, Marinković–Božanin 3:0, Jovičić–Mendergiš 3:0), Spartacus–Banat 0:4 (Halász–Gordić 2:3, Takarics–Majstorović 0:3, Kostadinović–Nagy Némedi 0:3, Halász–Mihailović 2:3), Crvena zvezda–Kikinda – csütörtökön játsszák. Korábban játszották: Stenes–Topliačnin 4:2, Požarevac–Vojvodina 4:0. Az élcsoport: Banat 16, Požarevac 15, Stenes 13, C. zvezda, Spartacus és Partizan 12 stb.

A nőknél az újvidéki csapatok remek hétvégét tudhatnak maguk mögött: a forduló meglepetésén a Vojvodina Csókán nyert, a bajnoki címre pályázó Radnički Topolyán gyűjtötte be expressz gyorsasággal a pontokat, míg a Panonija a 2013/2014-es bajnokság meglepetéscsapatát, a törökkanizsai Obilićet győzte le 4:2 arányban.

Nők: Panonija–Obilić 4:2 (Krsmanović–B. Vignjević 3:0, Tóth É.–Mendergiš 2:3, K. Tot–D. Vignjević 1:3, Krsmanović–Mendergiš 3:1, K. Tot–B. Vignjević 3:1, Tóth É.–D. Vignjević 3:1), Topolya–Radnički 0:4 (Brindza–Barna 0:3, Paisty–Radonjić 0:3, Huszka–Dávidházi 1:3, Brondza–Lupulescu 0:3), Versec–Zenta és Crvena zvezda–Novi Sad – elhalasztották, Csóka–Vojvodina 1:4 (Halász–Hajnal 1:3, Bečejski–Tiragić 1:3, Kormányos Zs.–Zečević 3:0, Halász–Tiragić 2:3, Kormányos–Hajnal 1:3). Az élcsoport: Radnički 15, Zenta és Panonija 13, Obilić és Novi Sad 12 pont stb.