2024. március 28., csütörtök
FORRONGÓ KÖZÉP-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG

A Séléka még visszalő

Tűzharc tört ki a milíciák leszerelésével megbízott francia katonák és fegyveresek között a közép-afrikai Bangui repülőtere közelében hétfő reggel. „A Séléka tagjai nem akarták letenni a fegyvert. Rövid ideig tűzpárbaj folyt, majd (a fegyveresek) elfutottak” – mondta Célestin Christ Léon, a Közép-afrikai Többnemzetiségű Erő (FOMAC) kommunikációért felelős tisztségviselője.

Egy keresztény késsel üldözi az egyik – civilben levő – Séléka-katonát a Bangui repülőtér közelében kirobbant etnikai zavargásokban. A francia katonák a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket követően őrizetbe vették a milícia tagját (Fotó: Beta/AP)

Egy keresztény késsel üldözi az egyik – civilben levő – Séléka-katonát a Bangui repülőtér közelében kirobbant etnikai zavargásokban. A francia katonák a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket követően őrizetbe vették a milícia tagját (Fotó: Beta/AP)

„Elkezdődött a lefegyverzés. A dolgok jól haladnak” – mondta Gilles Jaron ezredes, vezérkari szóvivő, majd hozzátette, hogy a francia csapatok eddig tíz férfit fogtak el, és fegyvereket foglaltak le. Hangsúlyozta, hogy a tűzpárbajban a francia katonák senkit nem sebesítettek meg. Párizs tudatta, hogy ha szükséges, erővel kezdi meg a Séléka egykori lázadó szervezet lefegyverzését Banguiban, ahol a keresztények és muszlimok közötti, háromnapos heves összecsapások után hétfőn már viszonylagos nyugalom uralkodott.

Franciaország 1600 katonát küldött a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy véget vessenek a korábbi francia gyarmaton uralkodó, hónapok óta húzódó politikai bizonytalanságnak, és helyreállítsák az ország közbiztonságát. Laurent Fabius francia külügyminiszter vasárnap közölte, hogy addig 394 halottat számoltak össze a vallási indíttatású mészárlásokban.

Az alig 4,6 millió lakosú Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség egykori lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta Banguit, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a vezetőjük, Michel Djotodia vette át, majd elvileg feloszlatta a szerveztet.

A Séléka tagjai azonban rémtetteket követtek el Banguiban: gyilkoltak, nőket erőszakoltak meg, kirabolták a segélyszervezeteket és az árvaházakat. A súlyos jogsértések miatti felháborodás nyomán vidéken néhány hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat hoztak létre. Ennek tagjai többnyire falusi lakosok, akik vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálták közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, de az ő harcosaik is elkövettek számos vérengzést.