2024. március 29., péntek

Van Rompuy kapta a Károly-díjat

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Károly-díj 2014-es kitüntetettje – jelentette be szombaton a díj alapítója, Aachen városa. Az indoklás szerint a 66 éves politikus a „közvetítő tevékenység és konszenzusteremtés fáradhatatlan munkásaként” jelentősen hozzájárult az Európai Unió megszilárdításához és további fejlődéséhez.

A díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda minden évben. A korábbi kitüntetettek között van többek között Tony Blair volt brit kormányfő és Bill Clinton amerikai exelnök. Két magyar is kiérdemelte az egykori frank uralkodóról, Nagy Károlyról elnevezett díjat: Horn Gyula külügyminiszter (1990) és Konrád György író (2001).

Herman Van Rompuy mély meghatottságának adott hangot, megtiszteltetésnek nevezte, hogy őt választották a rangos elismerésre. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kitüntetés túlmutat személyén, az elismerés minden európai vezetőnek jár a válság leküzdésére tett erőfeszítéseiért. A politikus úgy tekinti a díjat, mint annak a határozottságnak az elismerését, amellyel „az Európai Tanács minden tagja továbbra is kiáll az európai eszményekért egy olyan időben, amikor azokat folyamatosan kihívások érik”.