2024. április 25., csütörtök

Két vers, két imádság

Lezajlott a 14. Himnusz-Szózat szavalóverseny

Szombaton került megrendezésre a tizennegyedik Himnusz-Szózat szavalóverseny, melynek célja az önazonosság megőrzése és a kultúránk ápolása. A versenyt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartották meg.

De Negri Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, örömmel tapasztalják, hogy évről évre nő a verseny színvonala és az idén még többen jelentkeztek, mint tavaly.

– Egész Vajdaság területéről érkeztek hozzánk hetedikes és nyolcadikos diákok, összesen negyvenöt versenyző, akik elszavalják a Himnuszt és a Szózatot. Az idén először középiskolások is részt vettek a versenyen, sőt Felvidékről és Szegedről is érkeztek szavalók, úgyhogy a szavalóversenyt akár Kárpát-medencei szintűnek is nevezhetjük – tudtuk meg De Negri Ibolyától.

A verseny keretében jelképesen kiosztottak néhány, szakkönyveket tartalmazó csomagot is a megjelent vajdasági középiskolák képviselői között. A könyvadomány, mely egyébként összesen két és fél ezer könyvet tartalmaz, a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézettől érkezett, amely ilyen módon szeretné segíteni a külhoni magyar nyelven is oktató közoktatási intézményeket, magyar nyelvű szakkönyvek ugyanis nincsenek, ezért ezáltal gazdagodik és színvonalasabbá válik a tanítás.

A szavalóverseny különlegessége abban áll, hogy csupán Kölcsey és Vörösmarty e két költeménye hangzik el. Így bár nagy a konkurencia, mégis mindenki a saját értelmezésében, előadásában szavalja el a két költemény valamelyikét, s ezért nagyon izgalmas is ez a verseny. Igaz, a zsűrinek, melyet Havas Judit, Hózsa Éva, Ágoston Pribilla Valéria és Némedi Imre alkotott, sosincs könnyű dolga, de mint Némedi Imre, a zsűri elnöke a diákokhoz szólva kiemelte, a versenyről mindenki győztesként tér haza, melyre nem is szavalóversenyként kell tekinteni, hiszen Kölcsey és Vörösmarty sorai sokkal inkább imádságok, melyet csak mi magyar ajkúak tudunk igazán megérteni és tolmácsolni, s a Szózatot és a Himnuszt magunkban kell hordanunk.

A Himnuszt szavalók közül az első helyezett Brasnyó Mihály lett az óbecsei Petőfi Sándor iskolából (felkészítő tanára Benák Erzsébet), a második helyezett Bálint Beáta, a szabadkai Ivan Goran Kovačić iskola diákja (Kántor Erika), a harmadik helyet a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj iskolából Csehák Csenge (Rice Gizella) és a szlovákiai Kassányi József Alapiskolából érkezett Bukovszki Orsolya osztotta. A két különdíjas Nagy György János (Hajdújárás, Petőfi Sándor Általános Iskola, felkészítő tanára Pécs Blanka) és Varga Anikó (Horgos, Október 10. Általános Iskola, Herédi Károly) lett. A Szózatot szavalók közül Nagy Krisztián (Királyhalma, Petőfi Sándor Á.I., Pécs Blanka) lett az első helyezett, a második helyet Kiskomáromi Zsombor (Óbecse, Petőfi Sándor Á.I., Benák Erzsébet) szerezte meg, harmadik helyen pedig Imamović Ines (Szabadka, Jovan Jovanović Zmaj Á.I., Smit Surányi Mária) és Beller Roland (Hajdújárás, Petőfi Sándor Á.I., Pécs Blanka) végzett. Különdíjas lett Fehér Dominik (Bácsfeketehegy, Nikola Duković Á.I., Pál Ilona) és Balla Vivien (Törökfalu, Cseh Károly Á.I., Könyves Csilla). A középiskolások kategóriájában első lett Lálity Sára (Szabadka, Svetozar Marković Gimnázium, Faragó Karolina), második helyet szerezte meg Némedi Emese (Szabadka, Svetozar Marković Gimnázium, Faragó Karolina), a harmadik helyen pedig Teleki Abigél (Szabadka, Politechnikai Középiskola, Móra Sziveri Regina) és Papp Ágnes (Topolya, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, Bencsik Erzsébet) osztoztak.

A verseny díjazottjai egy jutalomkiránduláson vesznek majd részt januárban, a magyar tudomány napján Budapestre utazhatnak.