2024. április 25., csütörtök

Szerdán robbantanak

A Belgrádban talált bombát Nyékincére szállították

Szerdán kerül megsemmisítésre az a második világháborús bomba, melyre Belgrád központjában, a Venizelosov és a Budai (Budimska) utcák találkozásánál bukkantak rá szombaton reggel, ahol egy építkezés folyik.

Az SC1000-es típusú, második világháborús bombára hat méter mélyen bukkantak rá, és a becslések szerint több mint egy tonna a súlya. A helyszín mellett lévő lakóépületben élő mintegy húsz polgárnak ideiglenesen el kellett hagynia otthonát, de vasárnap a bombát kiemelték a földből és már csak egy nagy gödör emlékeztet az ottlétére.

Predrag Marić, a rendőrség Rendkívüli helyzetek osztályának vezetője elmondta, a bomba olyan gyutaccsal rendelkezik, ami miatt fel kell robbantani, ezért a szakemberek még szombaton éjjel kiemelték a földből és rendőri valamint tűzoltói biztosítás mellett teherautón átszállították a Sremska Mitrovicához közeli Nyékincére, az ottani katonai gyakorlópályára, s a tervek szerint szerdán megsemmisítik. Marić még elmondta, Szerbia tele van első és második világháborús bombákkal, valamint az 1999-es bombázások idejéből is sok fel nem robbant bombára bukkannak, és szinte nincs nap, hogy a tűzszerész-csapatnak ne kellene kivonulnia valahová, hogy hatástalanítsa őket.