2024. április 23., kedd

Felkarol, és mindig tudja, mi a következő lépés

Egyetemistáktól kérdeztük, hogy mi fán terem az MNT demonstrátori ösztöndíja

Egy ideje elkezdődött az egyetemi tanév, sokan már készülnek a vizsgákra és az egyéb megmérettetésekre. De az egyetemisták között van egy réteg, amelynek mindez még nagyon új, szokatlan, és időnként ijesztően tornyosulnak föléjük a problémák. Igen, ők a gólyák. Említeni sem kell, hogy aki rosszul indul neki az első tanévnek, az a továbbiakban komoly hátrányokkal szembesülhet, s akár ki is hullhat az oly sokat jelentő képzettség felé vezető úton. Két évvel ezelőtt igen komoly segítség érkezett, egy erős kéz, amely felkarolja és egyengeti a fiatalok útját az egyik legfontosabb életszakaszban, amikor a felbecsülhetetlen értékű tudást szívják magukba.

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala 2013. november 14-én meghozta a 2013/14-as iskolaévi demonstrátori ösztöndíjakra vonatkozó jogosultsági rangsor megállapításáról szóló határozatát. Ebben az iskolaévben összesen 85 felsőbb éves hallgató részesülhet az MNT demonstrátori ösztöndíjában, a túljelentkezés miatt 105 egyetemi hallgató lecsúszott a listáról. Az az egyetemista pályázhat az MNT demonstrátori ösztöndíjára, aki magyar nyelven fejezte be az általános vagy a középiskolát, rendelkeznie kell egy szakoktatói ajánlással és legalább 8-as tanulmányi átlagról szóló igazolással. Ha a demonstrátor felsőfokú MNT ösztöndíjas, akkor az mellé plusz 30 euró ellenértékű dinárt kap, ha ösztöndíj nélkül végzi a demonstrátori teendőket, akkor pedig havonta 150 euró ellenértékű dinárt tehet zsebre.

Az óbecsei Máriás Mónika a zentai Gyorgyevics Elvirának a demonstrátora az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Karán a Matematika Szakon.

– Az elmúlt tanévben voltam pártfogolt, a demonstrátorom nagyon nagy segítséget nyújtott a papírok kitöltésében, minden szükséges tananyaggal ellátott, kidolgozott feladatokat adott. Elsőévesként még azt sem tudtam, hogy a szemesztert le kell hitelesíteni, erre is a segítőm hívta fel a figyelmemet. Elmagyarázta a választható tantárgyakkal kapcsolatos tudnivalókat. Mivel már nekem volt, aki egyengette az utamat, és tudom, mire van szüksége egy gólyának, szerintem hasznos segítség leszek Elvirának – mondta Mónika.

– Az elmúlt két hónapban az előző tanévben tevékenykedő demonstrátor felügyelte az első lépéseimet az egyetemen, a továbbiakban Mónika segíti az előremenetelemet. Az eddigi demonstrátorom elmagyarázta, hogy melyik tanárnál mire kell ügyelni, milyen tanulási módszerek válnak be, melyik tantárgyakra szükséges már az elején rágyúrni, segített a tanulásban, és mindig rendelkezésemre állt, ha valami gondom volt. Hetente többször találkoztam vele, megbeszéltük az aktuális tennivalókat, és részletesen tájékoztatott a különféle pályázatok feltételeiről. Ez nagyon nagy segítség, mert az első hónapokban a gólyák kicsit el vannak veszve. Például én Zentáról érkeztem, amely már csak a szerb nyelv miatt is teljesen különbözik az újvidéki világtól. Kezdetben kávézókba mentünk, de az kiadással járt, ezért elkezdtünk egymás lakására járni, mostanra pedig a menzán bonyolítjuk le a találkozókat – részletezte Elvira az MNT programjával kapcsolatos tapasztalatait.

A kúlai Blaskó Lea az Újvidéki Művészeti Akadémia Színművészeti Szakának harmadéves hallgatója.

– Két évvel ezelőtt, mikor beindult a program, az első MNT ösztöndíjasok közé tartoztam, és szintén az elsők között voltam, akiknek demonstrátora volt. Akkor egy harmadéves hallgató volt az egész csoport demonstrátora, akihez nyugodtan fordulhattunk akármilyen kérdéssel vagy gonddal. Ügyintézés, a tanár-diák közti viszonyok ismertetése és egyéb dolgokban is igen járatos volt, így hasznos tanácsokkal tudott ellátni. Folyamatosan érdeklődött, hogy kivel vagy mivel van problémánk, tulajdonképpen végigkövette a beilleszkedésünket. Főleg azoknak nagy segítség a program, akik nagyrészt magyarlakta környezetből érkeznek az Újvidéki Egyetemre, és kezdetben nem annyira boldogulnak az államnyelvvel. Külön segítség volt, amikor a demonstrátor bemelegítő és énekórákat tartott számunkra, tehát szakmailag is segített. A Művészeti Akadémián, amely főként gyakorlati dolgokról szól, mindez nagyon sokat jelent. Jó érzés, hogy valaki ott áll melletted, felkarol, és mindig tudja, mi a következő lépés. A színművészek reggeltől estig egyetemen vannak, ezért ott sűrűn és gond nélkül megszervezhettük a találkozókat, vagy elmentünk egy kávézóba. Nagyon jól bírom a szerb nyelvet, ezért azt gondolom, hogy egy pályázatírásban vagy egyéb, az államnyelvvel kapcsolatos tennivalóban nagy segítségére leszek a gólyáknak. A program nagyon hasznos, hiszen az elsőéves hallgatók közül sokan először jönnek el otthonról és élnek önállóan, a demonstrátor segítsége a beilleszkedési folyamatban rengeteget jelent számukra.

Lea a zentai Verebes Juditnak, az Újvidéki Művészeti Akadémia Színművészeti Szaka elsőéves hallgatójának a demonstrátora.

– Kezdetben csak annyit hallottam a programról, hogy demonstrátor a tanulmányokkal és az egyetemmel kapcsolatos ügyes-bajos gondjaink megoldásában fog segítséget nyújtani. Nagyon hasznosnak ítélem meg a demonstrátori ösztöndíjprogramot, mivel sok olyan kérdés merül fel, amelyre mi gólyák nem tudunk választ adni, és ezért fontos, hogy valaki itt van és segít. Egy felsőéves nyilván hasznos információkkal tud szolgálni, hogyan lehet előrehaladni a tanulmányokban, és sokat segít az oktatási rendszer buktatóinak a kikerülésében – mondta Judit.

A temerini Csorba Csaba, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán az Állatorvosi Szak másodéves hallgatója másodszor vesz részt a programban, tavaly mint pártfogolt, most már mint demonstrátor.

– Ez a program lehetővé teszi a gólyáknak, hogy feltalálják magukat az egyetemen. Az én demonstrátorom végzős hallgató volt, aki minden felmerülő problémára tudott tanácsot adni. A meglátásom szerint a demonstrátori ösztöndíj program nagyon hasznos, s mivel humán beállítottságú vagyok, ezért jelentkeztem. Az elsőéves egyetemisták felzárkózásában segítünk, amely a tömbmagyarságból érkezőknek jóval nehezebb, hiszen a nyelvi akadályok miatt számukra gondot okoz a beilleszkedés. Meg kell őriznünk az identitásunkat, és ebbéli igyekezetünkben az MNT támogatása sokat jelent.

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramját interneten keresztül is figyelik. A konnektor.mntosztondij.org.rs honlapot a támogatásban részesült fiatalok számára hozták létre, ahol kapcsolatban lehetnek a mentorokkal, és ahol rendszeresen jelentést kell adniuk a tanulmányi eredményeikről.