2024. március 29., péntek
ÚJVIDÉK

Együtt az erőszak ellen

A statisztikai adatok szerint tavaly több mint 9000 családon belüli erőszakot jegyeztek az országban. Mintegy 40 százalékukat fizikailag bántalmazták, csaknem 30 százalék azoknak a nőknek az aránya, akik pszichikai bántalmazás áldozatai voltak, és 2 százalék azoknak az aránya, akiket szexuálisan zaklattak. Az idén novemberig összesen 41 nő halt meg a családon belüli erőszak következtében, 10-en származtak Vajdaságból – hangzott el azon a bemutató jellegű előadáson, amelyet tegnap tartottak meg a városi képviselő-testületben.

Az újvidéki Szociális Központ Biztonságos Ház intézmény minden évben november 25-e, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából ismerteti munkáját. Az intézmény megalakulása óta mintegy 3000 nő telefonon, és több mint 800 személyesen kért tanácsot. Az említett időszakban összesen 854-en találtak menedéket a Biztonságos Házban.
Az összejövetelen jelen volt minden olyan intézmény képviselője, amely a nőket érő erőszak ellen harcol. A népjóléti intézmény munkatársai kiemelték az újvidéki rendőrséggel való sikeres együttműködés fontosságát, és hangsúlyozták, hogy a probléma megoldása érdekében együttesen kell harcolniuk. Nada Padeljski, a Biztonságos Ház vezetője szerint a városban nagy figyelmet fordítanak a nőket érő erőszak elleni küzdelemre. Nenad Erdeljan, az újvidéki rendőrség kiskorú bűnözés elleni osztályának vezetője elmondta, tekintettel arra, hogy az esetek többsége munkaidőn kívül történik, hiszen általában az esti órákban, ill. hétvégenként érkeznek a feljelentések, tervben van a rendőrség ügyeletes osztályának bővítése. A probléma hathatósabb megoldása érdekében ez a részleg több mint 300 személlyel gyarapodik. Elhangzott az is, hogy az önkormányzat a jövőben is anyagilag támogatja az intézményt. Mint Tihomir Nikolić, a polgármester szociális kérdésekkel megbízott tanácsosa elmondta, tervbe vették a Biztonságos Ház bővítését, mind az épületet, mind a szakkádert illetően.