2024. április 25., csütörtök

Egyéves a Baba-mama klub

Mintegy ötven anyuka és csemetéik találkoznak hétről hétre a klubban

Tavaly december 5-én alakult meg a Baba-mama klub, mely a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének keretében működik. Öt településről, azaz Hajdújárásról, Királyhalomról, Noszáról, Ludasról és Palicsról mintegy ötven anyuka és gyermeke látogatja a hajdújárási klubot, ahol lehetőség van tapasztalatcserére, kötetlen beszélgetésre, barátkozásra, a babák, gyermekek pedig beletanulnak a közösségi életbe.

– Minden évben szervezünk Gyermek- és Babaexpót, ahol van egy babasarok is, s itt derült ki, hogy igény lenne egy olyan jellegű klubra, ahol az anyukák és csemetéik rendszeresen találkozhatnának egymással. Így jött az ötlet a klub megalakítására, mely a Poverello Alapítvány jóvoltából a hajdújárási Lurkóházban kapott helyet. Azóta heti rendszerességgel találkoznak a környékbeli anyukák és babáik, csemetéik, egészen négyéves korig. Nagyjából ötven anyuka és hatvan kisgyerek szokott járni a klubba, természetesen nem egyszerre, hiszen nem is ér rá mindig mindenki, és el sem férnénk, meg mindig jönnek új anyukák is, a találkozások alkalmával pedig ott van egy védőnő is, akitől úgyszintén hasznos tanácsokat lehet kapni – mondta el Gajda Nóra, a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének elnöke.

A jövőben szeretnének szakembereket is bevonni a klub életébe, akiktől a találkozókon úgyszintén lehet kérdezni, az anyukáknak pedig előadásokat, tanfolyamokat is szeretnének szervezni, így a szabadkai Vöröskereszt jóvoltából hamarosan beindul a babaelsősegély-tanfolyam.
A Baba-mama klubban nemcsak a Kolibri Egyesület tagjait és a nagycsaládos anyukákat látják szívesen, hanem minden anyuka előtt nyitva az ajtó. Gajda Nóra úgy fogalmazott, minden nagycsalád az első babával kezdődik, és egyéb rendezvényeiken is sok, mindeddig egygyermekes anyuka vesz részt, így a klubba is várják őket.

A Baba-mama klub berendezésének, felszerelésének legnagyobb részét az MNT pályázatain nyert támogatásból tudták megvásárolni, egyéves fennállásuk alkalmából pedig egy mikrohullámú sütővel is gazdagodtak, melyet a Magnotron Promet cég ajánlott fel. Az egyesület elnöke elmondta, az ajándékot, melyre nagy szüksége volt már a klubnak, a Mikulás hozta el az ünnepségen megjelent anyukáknak.