2024. április 25., csütörtök

Tavaszra csúszik az adókedvezmény

Bilicki Zoltán adai polgármester: Az önkormányzat olyan támogatási rendszert dolgoz ki, amely a vállalkozásokat és a munkavállalókat is segíti

Az adai község gazdaságfejlesztési terveiről, a helyi adó- és illetékmódosításokról, valamint a VMSZ-frakció által a képviselő-testülethez benyújtott, de a demokrata többség által jogi és formai okok miatt elvetett, adókedvezményről szóló határozatjavaslatról tartott sajtótájékoztató Bilicki Zoltán adai polgármester.

– Júliusban Ada község napján azt ígértem a vállalkozóknak és a vállalatoknak, hogy az idei évtől támogatásban részesülnek, ami adókedvezményekben és illetékcsökkentésekben nyilvánulna meg. Sajnos ezt az ígéretet nem tudtuk teljesíteni, mivel a köztársasági centralizációs törekvések miatt az elmúlt hónapokban körülbelül 45 millió dinárral rövidítették meg az önkormányzatot. Mindemellett az önkormányzatnak november 15-e és 30-a között új határozatokat kellett hoznia a községi bevételeket képező különféle adók, illetve illetékek díjszabásáról. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy eddig nem tudtuk, milyen eszközökkel fogunk a következő évben gazdálkodni. A költségvetés jövő évi tervezete elkészült, amelyet a decemberi ülésen elfogad a képviselő-testület – magyarázta Bilicki Zoltán. Hozzátette, hogy március végére fog kiderülni, mekkora összeget tud fordítani az önkormányzat a községi vállalkozók és vállalatok támogatására.

– Az önkormányzat célja, hogy olyan támogatásrendszert dolgozzon ki, amely községünk területén a vállalkozók és a vállalatok mellett a munkavállalókat is segíti. Ezért különféle adó- és illetékkedvezményekkel azokat a vállalkozókat és vállalatokat fogja támogatni, amelyek legalább kilencven százalékban a község területén élő munkavállalókat alkalmaznak. Ezzel szeretnék növelni a helybeli munkavállalók versenyképességét egy-egy új munkahely létesítésénél – hangsúlyozta Bilicki Zoltán. Jelenleg mintegy 300 fő jár vidékről Ada községbe dolgozni, ezt a létszámot a mandátum végéig szeretnénk a felére csökkenteni.

A polgármester a köztársasági törvények által megkövetelt adó- és illetékmódosításokról elmondta: az önkormányzat célja az volt, hogy ne terhelje további költségekkel a község polgárait. Ezért igyekeztek úgy átszervezni az adó- és illetékfajtákat, hogy azoknak az összege háztartásonként ne növekedjen, amit szerinte sikerült is megvalósítaniuk.
A polgármester a VMSZ-frakció által benyújtott határozatjavaslatról – eszerint a kezdő vállalkozók adókedvezményekben részesülnének – elmondta, hogy formailag és jogilag sem elégíti ki az alapvető követelményeket:

– A határozatjavaslat jogilag alkalmatlan volt a végrehajtásra, mert az újonnan megalakuló vállalkozásokat felmentette volna a telekhasználati térítmény alól. Ezzel az a gond, hogy a köztársaság rendelkezése értelmében a következő évtől megszűnik a telekhasználati térítmény. A térítmény fizetése alól így január elsejétől minden vállalkozás fel lesz szabadítva. A VMSZ a határozatjavaslatban azt kérte, hogy a cégtáblaadót ne fizessék a kezdő vállalkozások. Már a meglévő községi határozatok értelmében az újonnan megnyitott gazdasági alanyok az alapítás évében nem fizetnek illetéket a cégjelzés kihelyezése után. A következő években csak akkor, ha 50 millió dinárnál magasabb jövedelmet valósítanak meg. A VMSZ határozatjavaslata nem volt kidolgozva, és nem vette figyelembe a már hatályban lévő köztársasági törvényeket és községi határozatokat, ezért kérte a Demokrata Párt frakciója a javaslat levételét a napirendről – nyilatkozata Bilicki Zoltán.