2024. március 28., csütörtök

Részeseivé váltunk Európának

A Duna menti migrációt bemutató kiállítás után elkészült a térséget ismertető honlap

Négy ország hét múzeuma közös projektumot szervezett 2012-ben, amelynek a kezdeményezője az ulmi székhelyű Dunai Svábok Központi Múzeuma. A projektum első része egy vándorkiállítás volt, amely bemutatta a betelepedés következtében kialakult népek közötti pozitív jellegű kölcsönhatásokat. A németországi Dunai Svábok Központi Múzeuma, az Arad Művészeti Múzeum, a resicabányai Hegyi Bánát Múzeuma, a temesvári Bánát Múzeum, a szatmárnémeti Szatmár Megyei Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és az újvidéki Vajdasági Múzeum adott otthont a 2012 májusában kezdődött és 2013 októberében fejeződött Duna menti migrációról szóló vándorkiállításnak.
A projektum második részének a feladata, hogy feltérképezik az egész Duna menti térségben a németek és a helyi lakosság között kialakult különleges kulturális kínálatot. Így jött létre a www.danube-places.eu internetes honlap, amely most még csak német nyelven érhető el, de idővel az összes érintett ország nyelvén olvasható lesz a gazdag információ-tárház. A honlap elkészülése kapcsán sajtótájékoztatót tartottak az újvidéki Vajdasági Múzeumban.

– Ennek a projektumnak a keretében kiléphettünk abból a varázskörből, amelyben jelenleg benne van az ország, s így részeseivé váltunk Európának – mondta dr. Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója.

– A vándorkiállítás ideje alatt a román, a szerb, a magyar, valamint a német fél közös nevezőt keresett és termékeny párbeszédet folytatott. Vajdaság és a közép-kelet-európai térség hihetetlen értéket képvisel, hiszen az itteni multietnikus karakter egészen más mint a nyugat-európai multietnikus közösségek jellemzői. A különbség okait az e térségbe irányuló 300 évvel ezelőtt megindult migrációban kell keresni. Ebből aztán az együttélésnek egy olyan modellje és kultúrája alakult ki, amelyről sokszor mi magunk sem vesszük észre, hogy mekkora értékeket hordoz magában – nyilatkozta Szalai Tamás a projektum menedzsere.

– Van egy nagyon erős tendencia a Vajdaságból elűzött és kitelepített svábok, valamint azok leszármazottjainak a körében, hogy meglátogassák az őseik földjét. A multimediális lehetőségeknek köszönhetően ez a térség és az itteni viszonyok ismertté váltak az érdeklődők számára. A most bemutatott honlap megszólítja az e vidékről leszármazott svábokat, és felhívja a figyelmet a gyökereikre, amelyeket csak itt fedezhetnek fel. A helyi turisztikai irodák számára ez kiváló lehetőség, hiszen sok német ajkú látogató jönne ide feltérképezni a családi múltját – mutatott rá Szalai Tamás.