2024. április 26., péntek

Benépesül az egykori kaszárnya

Szerződést írtak alá az érintett intézmények vezetői

Tegnap a zentai városházán aláírták azokat a szerződéseket, amelyek alapján az önkormányzat átengedte a visszakapott kaszárnya területének egy-egy részét a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek (VMMI), a zentai Történelmi Levéltárnak és az Egészségügyi Szakközépiskolának. Az igencsak elhagyatott állapotban lévő épületeket felújítják, s csak ezt követően költözhetnek be az érintett intézmények.

A szerződés aláírását követően Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója lapunknak elmondta: azzal, hogy helyiségeket kapnak az egykori kaszárnyában, az egyedülálló s az egész Vajdaság területére kiterjedő közgyűjtemény raktározásának a gondjai oldódnak meg.
Az igazgató hozzáfűzte azt is, hogy nemcsak a szűkebb régió, hanem az egész Kárpát-medence számára is példaértékű dolog jön létre azáltal, hogy az önkormányzat nagylelkűségének köszönhetően megőrizhetik mindazokat a dokumentumokat, amelyek nem kerülnek állami közgyűjteményi intézményekbe. Ezt az anyagot egyrészt digitalizálás útján képesek szélesebb körben megismertetni, másrészt pedig olyan különleges raktározási termeket alakítanak ki, ahol a legfontosabb, nemzeti szempontokból is jelentős értékeket őrzik meg, úgy, hogy azok a kutatók számára bármikor elérhetők legyenek.

Az egykori kaszárnya területére való átköltözés rengeteget jelent a Történelmi Levéltár számára is. A jelenleg Zentán három, Óbecsén pedig egy lokáción folyó munka megszervezése ugyanis egyáltalán nem egyszerű feladat – ecsetelte Fodor István, a levéltár igazgatója. Elmondta azt is, hogy a jelenlegi épületek nem felelnek meg a levéltári raktározási szabványoknak sem. Egyébként az, hogy egy épületben lesznek a VMMI-vel, nemcsak mindkét intézmény, hanem a szélesebb régió számára is gyümölcsöző lehet. Megtudtuk, hogy nagy erővel folyik az épület felújítási terveinek az elkészítése, s igényeiket már előre jelezték a nagyberuházási alap irányába is, ezt még az idén alá tudják támasztani tervekkel és részletes kalkulációkkal is.

Nagy Abonyi Zoltán, az Egészségügyi Szakközépiskola igazgatója kiemelte: azáltal, hogy néhány év múlva a kaszárnya területére költöznek, mindhárom oktatási intézmény (a gimnázium és a közgazdasági iskola is) fejlődni fog, mivel jelenleg óriási tanteremhiánnyal küszködnek. Az egészségügyi iskolának jelenleg nincs elég tanterme és gyakorlati munkára alkalmas helyiségei sem. Gondolkoznak felnőttoktatásban, és laboránsképzést is terveznek, de erre csak akkor kerülhet sor, ha saját épületbe költöznek. Az igazgató megjegyezte, hogy az iskola kialakítása minden jel szerint nagyobb beruházás lesz a levéltárénál.

A volt kaszárnyában gerontológiai központ kialakítását is tervezi az önkormányzat.