2024. április 19., péntek

Székházat kapott a Tiszagyöngye

A törökkanizsai magyar művelődési élet otthonra talált

A törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület 22 évvel ezelőtt, 1991-ben alakult meg. A kezdetekről szólva Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy ezek mennyire nehéz idők voltak. A kisebbségben élő helyi magyarságnak, a magyar kultúra lelkes zászlóvivőinek köszönhetően a vészterhes háborús években is fenn tudott maradni az egyesület, sőt nemcsak fennmaradt, hanem mindvégig, a legkilátástalanabb időszakban is a helyi magyarság támaszaként szolgált, és rendületlenül fáradozott a nemzeti öntudat erősítésén.

Ebben az időszakban megtörtént, hogy helyiség hiányában az egyesület alapvető tevékenységét sem tudta ellátni, mert gyakorlatilag mindenhonnan kiszorították, kitiltották. Ekkor körvonalazódott és fogalmazódott meg az igény, hogy a művelődési élet zavartalan kibontakozásához és folytonosságához mind az egyesületnek, mind pedig a törökkanizsai község magyar közösségének szüksége lenne egy saját székházra. Az elképzelés megvalósítására, a nagy álom beteljesülésére azonban sokat kellett várni, de a kitartó munka meghozta gyümölcsét.
A 2008-ban lezajlott önkormányzati választásokat követően a törökkanizsai magyar közösség (a 90-es évek háborúi után) a Vajdasági Magyar Szövetség révén először kapott legitim képviseletet az önkormányzatban. E pozitív változások nyomán 2009 decemberében a magyar állam segítségével egy lakatlan nagyobb magánház megvásárlására nyílt lehetőség a vasútállomás közelében. Megkezdődtek a felújítási munkálatok, amelyek jelentős részét azóta sikerült befejezni. A földszinti részt az egyesület immár használatba veheti. Ennek az eseménynek, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület székházának az ünnepélyes megnyitójára ma 14 órakor kerül sor. A megnyitóünnepségen fellépnek a Tiszagyöngye műkedvelői.