2024. április 25., csütörtök

Halálos áldozatokat szed a Xaver orkán

Lengyelország északi részén hárman meghaltak, egy negyedik ember megsérült miután, egy erős széllökésben kidőlő fa az autójukra zuhant - közölte a Polsat News lengyel televízió.
A TVN24 hírtelevízió a tűzoltóság tájékoztatása alapján arról számolt be, hogy mintegy százezer háztartásban szünetel az áramellátás. Az ország számos részén lezuhanó faágak és kidőlt fák szakították el az elektromos vezetékeket. Különösen Nyugat-Pomeránia és Szilézia régiókban okozott károkat az orkán.
Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban is, miután a Xaver orkán péntekre virradóra végigsöpört az országon. A sűrű havazás, illetve az eső és a sok helyen a jeges utakra dőlt fák súlyos közlekedési gondokat okoztak országszerte.A legnagyobb problémák az ország nyugati és északi régióiban vannak, a déli részeket kevésbé érintette az orkán. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) vészhelyzetet hirdetett ki két északi, a lengyel határ mentén elterülő régióban, mert az áramkimaradás nagyszámú települést érint.

Az Észak-Európa felett végigsöprő orkánt több érintett országban az elmúlt évtizedek legerősebb viharaként tartják számon. A Xaver csütörtökön Nyugat-Európában is halálos áldozatokat szedett. Nagy-Britanniában csütörtökön két esetben is halálos áldozattal járó balesethez vezetett a rendkívüli vihar. Skóciában egy teherautósofőr vesztette életét, miután a szél feldöntötte a kamionját. Anglia középső részén, Nottingham közelében egy személyautó vezetője halt meg, amikor egy kidőlő fa rázuhant a kocsijára. A brit meteorológiai intézet 225 kilométeres széllökéseket is feljegyzett csütörtökön. A Temze folyó torkolatát a tengerár benyomulásától védő Thames Barrier gátat zárt állásba állították, hogy megvédjék a nagyvárost az áradástól.

Dánia nyugati részén egy 72 éves nő vesztette életét, amikor egy teherautót felborított a tomboló szél.
Hollandia területén nem okozott nagyobb károkat a vihar. A délkeleti Zeeland tartományban az Északi-tengeren az 1953-as nagy árvíz óta a legmagasabb, 3,99 méteres vízállást mértek péntek hajnalban. A vízügyi hivatal tájékoztatása szerint mintegy száz ellenőr figyelte a gátakat egész éjjel. A kilenc kilométer hosszú, két holland sziget között húzódó Oosterscheldekering gátat óvintézkedésként még csütörtökön lezárták.Észak-Németországot csütörtök délután érte el a vihar. Az 1,8 millió lakosú Hamburg repülőterén csaknem valamennyi járatot töröltek. A hivatalokban a szokásosnál korábban befejezték a munkát, az iskolákban pénteken is tanítási szünetet tartanak. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon.
Pénteken reggel az utóbbi évtizedek legnagyobb vihardagálya tetőzött az északi-tengeri kikötővárosban. A belvárosi St. Pauli negyed több része víz alá került, nagyobb kár azonban nem keletkezett. Berlinben és a fővárostól északra rendkívül erős a szél és hófúvások is nehezítik a közlekedést, de mindenütt viszonylag jól megbirkóznak a természeti csapással.

Az Észak-Európa felett tomboló orkán Ausztria északi részén is éreztette hatását, ott sem keletkeztek nagyobb károk. A Felső-Ausztria és Salzburg tartományokban mintegy hatszáz tűzoltó dolgozott az éjjel kidőlt fák eltakarításán. Felső-Ausztria hegyvidéki területein fokozott lavinaveszélyt jelentettek.