2024. április 19., péntek

Kezdődik a Winterfest

Mintegy hatvan árus kínálja majd portékáit az idei téli vásáron

Ma délután öt órakor nyitja meg kapuit a harmadik téli vásár, azaz a Winterfest, és a következő 41 napban a hangulatos házikókban nemcsak a már megszokott magas színvonalú portékák és finom falatok várják a látogatókat, hanem hétvégenként fellépők is fokozzák az ünnepi hangulatot.

Bodrogi Béla, a Szabadkai Piacok Közvállalat felelős személye elmondta, a szegedi, budapesti, bécsi és prágai téli vásárok példáját vették alapul, s igyekeztek az ott gyűjtött pozitív tapasztalatokat felhasználni és beleszőni a helyi szokásokat és mentalitást, hogy a szabadkai téli vásárt minél magasabb színvonalon tudják megszervezni.
– Első ízben Pápáról béreltünk faházakat, s azoknak az össze- és szétszerelésekor is tapasztaltunk hiányosságokat, illetve az árusok által jelzett észrevételeket is figyelembe véve a következő évre már saját tervezésű faházikókat csináltattunk, melyekhez hasonló és ilyen szép senkinek nincs, így a tavalyi téli vásáron már ezeket állítottuk fel, s az idén sem lesz ez másként. Húsz faházikó, tizenegy népi motívumokkal díszített asztalka, az Interetno Fesztivál tizenkét pavilonja és tíz piaci asztalunk fogja várni a látogatókat, összesen hatvan vajdasági árus portékái közül  válogathatnak majd – tudtuk meg Bodrogitól. Elmondta, az árusok részéről nagy érdeklődés övezi a vásárt, nagyon sokan szeretnének részt venni rajta, ezért, hogy tartani tudják a színvonalat, a kirakodóvásár résztvevőiről és az árukínálatról egy szakbizottság döntött, s meghívásos alapon állt össze, kik lesznek jelen.

A városháza előtt megrendezésre kerülő vásár az idén is színvonalas és karácsonyi hangulatot árasztó esemény lesz a már megszokott tartalommal, s a gasztronómiai rész sem marad el. Ezúttal is felállítják a betlehemet, valamint a tervek szerint minden hétvégén, pénteken vagy szombaton kis műsor keretében fellépők, énekesek, zenekarok, énekkarok szórakoztatják majd a vásárlókat, és a Télapó is fel-feltűnik majd, és cukorkákat osztogat. A megnyitón a Népkör MMK Róna táncegyüttesének lányai forró teával kínálják majd a jelen lévőket, és ismét lesz nyereményjáték.

– A Winterfest az idén még szebb lesz, mint az előző években, s továbbra sem vagyunk hajlandóak engedni a színvonalból, így az idén sem lesz tűzijáték-, illetve petárdaárusítás, mint ahogy kínai és bóvli áruk sem kapnak helyet az asztalokon. Mindezt azért tesszük, hogy maga a vásár is egy jelentős állomása legyen az Európai Unió felé vezető útnak – jelentette ki Bodrogi Béla.
A téli vásár január 14-én zárja be kapuit.