2024. április 24., szerda

Gyanús a nagybecskereki szőnyeggyár magánosítása (is)

A nagybecskereki Proleter szőnyeggyárban kilenc éve tart a csődeljárás, a mintegy ezer egykori dolgozó pedig azóta sem bírta maradéktalanul megfizettetni elmaradt juttatásait, amelyek java részét még 1999-ben keresték meg. Annak ellenére, hogy egyenként kis összegről van szó, ez is jól jönne az egykori dolgozóknak, mert többségük azóta munkanélküli. Az egykori szőnyeggyáriak elégedetlenek a nagybecskereki Gazdasági Bíróság munkájával, mert szerintük a csődeljárás eddigi menetéből csupán az ügyvédek és a csődeljárási igazgató profitált.

A Proleter szőnyeggyárban 2004 júniusa óta tart a csődeljárás. Az egykor legerősebb nagybecskereki textilipari létesítmény értékét 976 millió dinárra becsülték, de csak az ötödik kísérletre sikerült eladni 2007-ben Vladimir Antonov orosz üzletembernek, aki 145,6 millió dinárt fizetett érte. Akkor azt ígérte, hogy a vállalat TVB Kft. (Tepisi Veliki Bečkerek) néven folytatja a termelést. Ígéretét azonban (mind a mai napig) nem tartotta be. A gyárban csak néhány portás maradt, gyári üzletük is csak addig működött, amíg a készlet tartott. A megmaradt nyersanyag és szőnyegek értékét annak idején 150 millió dinárra becsülték. Ez azt jelenti, hogy a gyárral együtt megvett szőnyegkészletből már megtérült az orosznak a befektetése. Ráadásul a gyárépületen és az árukészleten kívül tulajdonába kerültek nagybecskereki lakások, valamint a vállalat zombori, belgrádi és pristinai épületei.

A dolgozók számtalan tiltakozást tartottak a nagybecskereki bíróság épülete előtt, és ennek az lett a vége, hogy az ügyet átutalták a pancsovai Gazdasági Bírósághoz. Balai János, a szőnyeggyár hitelezői bizottságának elnöke közölte, hogy kezdeményezik a magánosítás kivizsgálását, mivel szerintük a gyár botrányosan alacsony áron jutott magánkézbe. Az elégedetlen dolgozók levelet írtak Ivica Dačić miniszterelnöknek és Aleksandar Vučić első miniszterelnök-helyettesnek. Értesüléseik szerint a Proleter magánosításának kivizsgálása a nagybecskereki Felső Ügyészség hatáskörébe került.