2024. április 23., kedd
HOLNAP KEZDŐDIK A NŐI KÉZILABDA-VB

Keretek csak a helyszínen

Szerbiában és Magyarországon is éremben reménykednek

Holnap a Szerbia–Japán mérkőzéssel Nišben kezdetét veszi a női kézilabda-világbajnokság, amelynek mérkőzéseit az említett városon kívül még Újvidéken, Nagybecskereken és Belgrádban rendezik. Tavaly a férfi- és a női Európa-bajnokságnak is Szerbia volt a házigazdája, s a külföldi vélemények szerint mindkét torna megszervezése remekül sikerült. A siker kulcsa egyébként nem is volt olyan ördöngös, egyszerűen azt csinálták, hogy a magyarokat a legközelebbi, újvidéki, a macedónokat pedig a niši csoportba osztották, s ez a külföldi szurkolók érdeklődése miatt máris félsikernek számított. A bevált recepten ezúttal sem változtattak, s bár a macedón lányok nem jutottak el a zárótornára, a székvárosban például a magyar és a romániai szurkolók révén szinte biztosított a tisztes nézői részvétel, annál is inkább, mert a szervezők tájékoztatása szerint magyarországi szurkolók vették meg eddig a legtöbb jegyet. Nišben sem lesz gond, hiszen a házigazda Szerbia ott kezdi meg a csatározásokat, s norvég információk szerint a skandináv országból is több százan indultak meg szurkolni Nagybecskerekre, egyrészt azért, mert újabb aranyat remélnek, másrészt pedig olcsóbb nekik itt szállodában élni és csevapot enni, mint hazájukban tengetni a mindennapokat. A sorból egyedül Belgrád lóg ki (csakúgy mint az Eb-n), ám a záróküzdelmekre már telt házat remélnek a fővárosban is.

Szerbiában és Magyarországon nagy az optimizmus. A vérmes reményeket az táplálhatja, hogy Szerbia a negyedik helyen végzett az Eb-n, Magyarország pedig felállt a dobogóra, s valóban, ez mindkét gárdát feljogosítja a bizakodásra. A magyar táborban óvatosabban fogalmaztak, mert nem kell elfeledni, hogy 2011-ben Magyarország nem kis meglepetésre ki sem jutott a brazíliai világbajnokságra, ezért az illetékesek és a bölcsebb játékosok is úgy fogalmaznak, hogy az első nyolc a cél. Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke bejelentette, hogy az aranyéremért 15 millió forint ütné a lányok markát, pénz pedig egészen a 8. helyig jár, amely esetben 5 milliót utalnának át nekik. Az anyagiak azonban csak másodlagosak lehetnek ezeknek a lányoknak, akiknek a zöme a gazdag Győrben és a Ferencvárosban játszik, a 18 fős bő keretből tizenhárman. A becsvágy fűti őket, így például a vezér Görbicz Anitát, aki 2009-ben sérülés miatt maradt le a vb-ről, 2011-ben pedig – mint ahogy említettük – ki sem jutottak. „A tavalyi Eb-bronz után duplán is szeretnénk bizonyítani, és igazolni, hogy valóban a legjobbak közé tartozunk. A bokasérülésem szerencsére rendbe jött, nagyon várom a szombati nyitómeccset” – nyilatkozta Görbicz, Tomori Zsuzsanna átlövő pedig hozzátette: „Sajnos az őszi szezon nem úgy sikerült a Fradival, ahogy azt szerettük volna, így természetesen Szerbiában azon leszek, hogy a válogatottal sikeresek legyünk. Tavaly megéreztük, milyen érzés a dobogóra állni, szinte az egész válogatott először élhette át ezt a nem mindennapi élményt, az idén újra ott akarunk lenni a belgrádi végjátékban”.

Hajdú János szövetségi kapitány Zsácsik Szandra betegsége miatt nem hirdetett végleges keretet, hanem 18 lánnyal utazik el Újvidékre: „Nem is baj, ha együtt vannak a lányok, és segítik egymást. Jó a közösségi szellem, ez tovább épülhet a vb alatt. Az elmúlt héten Balmazújvárosban, a világtól elzárva készülhettünk. Sajnálom, hogy nem sikerült az osztrákokkal összehozni a két felkészülési meccset, de a helyi ifjúsági és junior-fiúcsapattal tudtunk játszani” – mondta a kapitány, aki a kerettel Szegeden és Algyőn készült az utolsó napokban, s tegnap még lejátszottak egy tesztmérkőzést a helyi ifjúsági fiúcsapattal.

Saša Bošković sem hirdette ki a végeleges keretét, ő 19 lányt visz el Nišbe, amelyből Slađana Pop-Lazić és Jelena Trifunović esett ki. A szerbek túl vannak egy erős nemzetközi tornán, amelyet ugyan megnyertek, de intő jel a számukra, hogy azért Horvátországtól kikaptak (Angola pedig erősen tartalékosan lépett fel), s az érem felé vezető úton ilyen „baki” nem képzelhető el. E három mérkőzésből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, már csak azért sem, mert a lányok a sűrű cserékre panaszkodtak, s feltűnő volt, hogy nem tudtak mit kezdeni az 5-1-es horvát védelemmel. Ezt bizonyára az ellenfelek is feltérképezték, így például a legnagyobb rivális Dánia is, amelynek kerete már régóta ismert, s amely együttessel december 11-én kell majd farkasszemet nézni. A tavalyi Eb-n látottak alapján Bošković két legfőbb ütőkártyája Sanja Damljanović és Andrea Lekić lehet. Ez utóbbi tavaly még a Győri ETO-ban játszott, idén pedig egy csomó pénzért átcsábították az orosz tulajdonba került Vardarba. Egyöntetű vélemény szerint a 26 éves játékosnő a világ egyik legjobbjának számít, beválasztották az Eb álomcsapatába, s nem utolsósorban a Győrrel Bajnokok Ligáját nyert.

Hogy ez, vagy az ismert (és sokszor eltúlzott) optimizmus vezérelte-e Velimir Marjanovićot, a Szerbiai Kézilabda-szövetség elnökét arra, hogy ő is éremről beszéljen, nem tudni, de az biztos, hogy az itteni közvélemény csak azzal lenne elégedett, s valljuk be, a magyarok sem azért szurkolnak majd, hogy csapatuk esetleg a hetedik legyen.

Mi azt mondjuk, hogy a magyarok közelebb állnak a dobogóhoz. Egyrészt, több klasszis játékost vonultathatnak fel, akik a BL-ben hetente viselik el a sorozatterhelést, s a lelátóról is megkapnak majd minden segítséget. A szerbeknek akkor van esélyük az újabb elődöntőre, ha ezúttal is olyan fanatikusan küzdenek, mint a kontinensviadalon, s fizikailag és pszichikailag is bírják majd ezt a hosszú versenysorozatot.

És a többiek? Első helyen ezúttal is a címvédő norvégokat kell kiemelni, bár az utóbbi időben ők is meg-megbotlottak, így például az Eb-döntőben, ahol meglepetésre legyőzték őket a montenegróiak. Déli szomszédainkat már csak azért nem lehet leírni, mert soraikban játszik a világ talán legjobbja, Katarina Bulatović, mindig veszélyesek a dánok és a spanyolok, kiszámíthatatlanok a németek, a románok, a dél-koreaiak és a franciák, s bizony komolyan kell számolni immár egy afrikai és egy dél-amerikai csapattal, nevezetesen Angolával és Brazíliával, amely gárdák legjobbjai mind európai klubcsapatoknál keresik a kenyerüket.

A csoportmérkőzésekre a sportcsarnokok jegypénztárainál meccsnapokon 10 órától, valamint a www.serbia2013.com honlapon, a 0900/11-00-11-es telefonszámon és az Eventim cég 180 szerbiai üzletében lehet jegyet venni: a legolcsóbb belépő 600 dinárba kerül, s ezért a pénzért három mérkőzés tekinthető meg a helyszínen. Ezenkívül 800, 1600, 3200 és 5000 dinárért is vásárolhatók még belépők az újvidéki, a nagybecskereki, a niši és a belgrádi csoportmeccsekre. A nyolcad- és a negyeddöntőket Belgrádban és Újvidéken rendezik meg. Az egyenes kieséses szakasz jegyárai (két meccsre szólnak): 800, 1200, 2200, 4500, 7000 dinár. A belgrádi elődöntőre 1200, 1500, 2500, 4000, 6500 és 9000 dinárba kerülnek a belépők, míg a döntőre a legolcsóbb jegy 1500, a legdrágább pedig 15 000 dinár.

Keretek

Szerbia: Katarina Krpež, Jelena Popović, Andrea Lekić, Jelena Živković, Sanja Damnjanović, Jelena Erić, Jovana Risović, Sanja Rajović, Svetlana Ognjenović, Biljana Filipović, Katarina Tomašević, Ana Kačarević, Jelena Nišavić, Ivana Milošević, Jovana Stoiljković, Kristina Liščević, Dragana Cvijić, Marija Lojpur, Marina Dmitrović.

Magyarország: Herr Orsolya, Kiss Éva, Triffa Ágnes, Bognár-Bódi Bernadett, Kovacsicz Mónika, Soós Viktória, Tomori Zsuzsanna, Görbicz Anita, Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Cifra Anita, Szamoránsky Piroska, Bulath Anita, Szekeres Klára, Triscsuk Krisztina, Zácsik Szandra, Vérten Orsolya, Vincze Melinda.

Csoportbeosztások, időpontok

A csoport (Belgrád): Montenegró, Franciaország, Dél-Korea, Hollandia, Kongó, Dominikai Köztársaság. Az 1. forduló (december 7.): Montenegró–Dél-Korea (14.45), Franciaország–Kongó (17), Hollandia–Dominikai Köztársaság (19.15).

B csoport (Niš): Szerbia, Dánia, Brazília, Japán, Kína, Algéria.

Az 1. forduló (december 6.): Szerbia–Japán (18 óra). December 7.: Brazília–Algéria (18 óra), Dánia–Kína (20.15). Szerbia további mérkőzései: Algéria (december 8., 18 óra), Brazília (december 10., 18 óra), Dánia (december 11., 20.15), Kína (december 13., 18 óra).

C csoport (Nagybecskerek): Norvégia, Spanyolország, Angola, Lengyelország, Argentína, Paraguay. Az 1. forduló (december 7.): Angola–Argentína (15.45), Lengyelország–Paraguay (18), Norvégia–Spanyolország (20.15).

D csoport (Újvidék): Magyarország, Németország, Románia, Csehország, Tunézia, Ausztrália. Az 1. forduló (december 7.): Magyarország–Csehország (14.45), Németország–Ausztrália (17), Románia–Tunézia (19.15). Magyarország további mérkőzései: Tunézia (december 9., 14.45), Ausztrália (december 10., 19.15), Románia (december 12., 19.15), Németország (december 13., 17).

Nyolcaddöntő: december 15–16., Belgrád és Újvidék.

Negyeddöntő: december 18., Belgrád és Újvidék.

Elődöntő: december 20., Belgrád.

A 3. helyért: december 22., 14.30, Belgrád.

Döntő: december 22., 17.30, Belgrád.