2024. március 29., péntek

Rekordnagyságú büntetés az európai bankoknak

Az Európai Unió rekordnagyságú, 1,7 milliárd eurós büntetést szabott ki 8 nagy pénzügyi társaságra az európai kamatlábbal, az ún. Euriborral és a japán kamatlábbal, az ún. Tiborral történő visszaélések miatt. A német Deutsche Bankot a két kamatlábbal való manipuláció miatt 725 millió euróval, a francia Société Générale bankot pedig 446 millió euróval büntették meg – közölte a francia AFP hírügynökség.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagja szerint sokkoló erővel bír az a tudat, hogy a bankok, noha elvben vetélytársak, együttműködtek a visszaélések elkövetésében. A nagy-britanniai The Royal Bank of Scotlandnak (RBS) 391 millió eurót kellett fizetnie, a svájci UBS és a brit Barclays bankoknak viszont sikerült megúszniuk a büntetést.

A Deutsche Bank, a Société Générale és a The Royal Bank of Scotland pénzintézeteknek 10 százalékot elengednek a büntetésből, mivel a nyomozás során együttműködtek a hatóságokkal. A francia Crédit Agricole, a brit HSBC és az amerikai J.P. Morgan ügyében még folyik az vizsgálat.