2024. április 24., szerda

Továbbra sincs megoldás az ATP-ügyben

Kedden folytatódott volna az ATP Vojvodina és az újvidéki önkormányzat pere a gazdasági bíróságon, erre azonban nem került sor, mert a vállalat hitelezői nem egyeztek meg az ATP átalakításával kapcsolatban. Ezzel egy időben elhalasztották azt a bírósági pert is, amelynek alapján Ilija Dević, az ATP volt tulajdonosa több mint százmillió eurót követel kártérítéskén az újvidéki önkormányzattól.

Annak ellenére, hogy a tárgyalást elhalasztották, a hitelezők optimisták a vállalat átalakításával és a kártérítéssel kapcsolatban. A város kb. 300 millió dinárt köteles befizetni a cég hitelezőinek, de ez az összeg csak a töredéke annak, amit az alkotmánybíróság elsődlegesen elrendelt. Ilija Dević, az ATP Vojvodina volt tulajdonosa emiatt nyújtott be panaszt az  Alkotmánybíróságon – olvasható a Vajdasági Rádió és Televízió hírportálján.
Nikola Lapčević, az ATP Vojvodina felügyelőbizottságának az elnöke azt állítja, hogy közel járnak a végső megoldáshoz.
– Nemsokára sikerül összehangolni követeléseinket, és olyan megoldással rukkolunk elő, ami elfogadható mindenki számára – mondta Lapčević.

Emir Jašarević, aki Ilija Dević jogi képviselője, elmondta: a volt tulajdonos arra törekszik, hogy a vállalat továbbra is működőképes legyen.
– Kliensemnek az a célja, hogy továbbra is jól működjön az ATP Vojvodina, de azt követeli, hogy a vállalatnak azt a részét, amely az övé volt, visszakapja – mondta Jašarević.

A gazdasági és a felső bíróságon folyó perek mellett Dević személyesen is beperelte a várost, és százmillió eurós kártérítést követel. Ez az összeg valószínűleg jóval nagyobb lesz, mert a kártérítés érinti az ATP minden tevékenységét.

Az ATP Vojvodina magánosítását az Európai Unió prioritásként kezeli. Az unió 24 gyanús privatizációt vizsgál jelenleg Szerbiában, az ügyek nagy részében az állam a károsult, nem úgy, mint ebben az esetben, amelyben a befektető járt pórul.