2024. április 19., péntek
VAJDASÁGI KUTATÓVERSENY

Taroltak a horgosi diákok

A Vajdasági Módszertani Központ általános és középiskolások számára megszervezett Tantárgyháló elnevezésű kutatóversenyének első három helyezettje a horgosi Október 10. iskola tanulói lettek. A verseny a projektoktatás népszerűsítése céljából jött létre, és egyben az Új Kép folyóirat 16. tanulmányi versenyét jegyezte. A diákok önálló kutatómunkával pályázhattak a versenyre, a továbbjutók pedig a döntőben zsűri előtt, számítógépes prezentáción mutatták be munkáikat. A versenybizottság tagjai Amstadt Aranka fizikatanár, Takács Izabella magyartanár, Kovács Róbert földrajztanár, dr. Mészáros Zoltán történelemtanár, Csernetity Magdolna fizika-kémia szakos tanár és Búcsú Ottó műszaki tantárgyak oktatója voltak.

Az idei döntőt november 30-án tartották, ahol az általános iskolások mezőnyében Gonczlik Ákos Kamarás műemlékei egykor és ma c. dolgozatával az első helyet érdemelte ki. Második hellyel jutalmazták Baté Lászlót, aki a jobb agyféltekés rajzolás módszertanát és gyakorlatát kutatta. Szabó Imre és Franciska pedig családjuk, a település alapító Kárászok múltját dolgozta föl. Őket a zsűri harmadik hellyel tüntette ki. Rajtuk kívül még három horgosi diák: Sárkány Enikő, Krisztovác Irisz és Tornai Bernadett is a döntőbe jutott. A horgosi diákok felkészítő mentorai Gazdag Csaba, Horvát Hilda, Kószó Krisztina és Kozma Rita voltak. A harmadik helyezett Szabó Imrének idén ez a második sikeres megmérettetése, októberben Samu Csillával az esztergomi Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián egész Vajdaságot képviselték. Őket Kiss-Iván Anna tanárnő készítette fel, munkájukban pedig a viselet és a viselkedés közötti átfedéseket mutatták be.

A Tantárgyháló középiskolás díjazottjai lettek: Fehér Petra, a szabadkai Egészségügyi Középiskola tanulója, aki a tiszavirágról írt munkájáért első díjban részesült. Második helyezettek lettek Ábrahám Máté, Miskolci Krisztina és Szabó Jetta, akik prezentáció helyett rövid performansszal koronázták meg munkájukat, melynek témája a létkérdés volt. Harmadik helyezettként Szabó Noémi, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója pedig az analóg fényképezés technikáját és elméletét mutatta be.