2024. április 19., péntek

Három éven belül új munkaengedély kell

A moholi Idősek Otthona a következő évtől bevezeti a nappali tartózkodást a demenciában szenvedőknek

A moholi Idősek Otthona 220 személy számára biztosít lakhatást, teljes gondozással és egészségügyi ellátással az ország egész területéről. Nacsa István igazgató elmondta, hogy a 1962-ben alapított intézmény tevékenységi körébe tartozik továbbá Ada község területén napi rendszerességgel különféle szociális szolgáltatások nyújtása a szociális gondozói központ jóváhagyásával a felnőtt és idősek részére. Az intézmény melléktevékenységként mezőgazdasággal és állattartással is foglalkozik.

– A lakhatás mellett az intézmény más szolgáltatásokat is nyújt a lakóknak, többek között szabadidős foglalkozásokat tartanak nekik, mindenféle jogi és más egyéb szükségleteiket teljesítik, valamint az egészségügyi ellátásban részesítik őket – magyarázta Nacsa István. – A lakók az otthonban ugyanolyan egészségügyi ellátásban részesülnek, mint a többi polgár az egészségházban. Erre a szolgáltatásra az intézménynek szerződése van a köztársasági egészségügyi alappal. A szolgáltatás nyújtásával 16,5 személy foglalkozik. Köztük általános és szakorvosok, elme- és ideggyógyász egyharmad idővel, valamint minden második héten gyógytornász szakorvos rendel az otthonban. Emellett 13 nővér teljesít szolgálatot, köztük egy főnővér és két gyógytornász. A lakók étkeztetése is nagyon fontos számunkra, akárcsak a személyi tisztálkodás, valamint a helyiségek tisztántartása is. A legtöbb, közel ötven dolgozónk ezzel foglalkozik. Az intézmény 2003 óta különféle szociális szolgáltatásokat nyújt a községben élő felnőtt és idős rászorulóknak. Ezek között szerepel a házi gondozás, házi ápolás, a melegétel házhoz szállítása, perszonális asszisztencia a fogyatékkal élők számára egyénre szabott segítségnyújtással, valamint ezen kívül az időseknek klubokat működtetünk Törökfaluban, Völgyparton és Adán. Az elkövetkező esztendőben egy új szolgáltatást szeretnénk bevezetni, ez a demenciában (szellemi képességek leépülésében, hanyatlásában) szenvedők nappali tartózkodása és a hozzátartozók tanácsadása lenne – közölte az igazgató.

Az Idősek Otthonában a lakók beköltöztetése korábban és mostanság is a szociális-gondozói központ kérelmére történik. Nacsa István megjegyezte: a 2011-ben hatályba lépett törvény azonban lehetővé teszi, hogy szerződéses viszonyt alakítsanak ki az elhelyezést igénylőkkel, akik kérelméről az intézmény szakbizottsága dönt a megfelelő dokumentumok alapján. Mint mondta, a napi szociális szolgáltatásokat telefonon vagy személyesen kérelmezhetik az érintettek. Ezekről egy bizottság dönt, amely a helyszínen az igénylővel és a hozzátartozóival közösen megállapítja, hogy milyen szolgáltatásra van szüksége. Erről pedig végzést hoz a szociális-gondozói központ, majd kezdetét veheti a szolgáltatás.

Nacsa István elmondta, hogy a bentlakásos szolgáltatás elfogadható, a 220 férőhelyre 192 személy jut. A férőhelyek betöltöttsége folyamatosan 90–95 százalékos. A lakók többsége teljes ellátásra szorul, és képtelenek magukat önállóan ellátni. A lakók 35 községből érkeztek, legnagyobb részük az észak-bánáti körzetből származik, majd a tartomány, illetve a köztársaság más térségeiből.
A községi szociális szolgáltatások közül a legtöbben a melegétel házhoz szállítását igénylik, több mint 50 személy. A perszonális asszisztenciát, a házi gondozást és a házi ápolást igénybe vevők száma az utóbbi időben lecsökkent. Összesen 20 ember veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat.
Az Idősek Otthonának jövőjét illetően az igazgató elmondta, hogy szeretnének egy újabb szárnyat építeni. Bár az országban egyre szaporodó magánkézben lévő otthonok miatt ennek megvalósulását kétségesnek tartja. Megjegyezte, hogy az állami intézményekben a férőhelyek száma nagyjából 10 000, a privát intézményekben ez már meghaladja az 5000-et.

– Az új törvény szerint az elkövetkező három évben minden ilyen jellegű tevékenységet végző intézménynek be kell nyújtani az igénylést, hogy szolgáltatói licencet, vagyis munkaengedélyt kapjon, amihez meg kell felelni bizonyos követelményrendszernek. A moholi intézmény esetében ennek megszerzéséhez csatlakozni kell a városi szennyvízhálózathoz, ami egyelőre hiányzik. Továbbá, azokban az épületekben, ahol az emeleten is vannak lakók, biztosítani kell számukra liftet vagy más berendezést az akadálytalan közlekedéshez a földszint és az emelet között. Egyéb követelményeket is teljesíteni kell, de ezek kisebb összegből megvalósíthatók. A jelentősebb beruházások megvalósításánál számítunk a köztársasági és tartományi költségvetés eszközeire, és amennyiben szükséges lesz, akkor az intézmény is hozzájárul a költségek fedezéséhez. A licencet 2013. május 22-étől számított három éven belül kell megszereznünk. Amennyiben a jogszabály által előírt minimális feltételek nem valósulnak meg, akkor az intézmény határozott idejű munkaengedélyt kap. Viszont a munkaengedély másodszori kérelmezésénél már maradéktalanul meg kell felelni minden követelménynek – közölte Nacsa István.