2024. április 25., csütörtök
UKRAJNAI TÜNTETÉSEK

Egymást gyanúsítja provokációval a kormányoldal és az ellenzék

Kölcsönösen provokációval gyanúsítja egymást a kormányoldal és az ellenzék Ukrajnában. Mindkét oldalon ugyanazt az elképzelhető forgatókönyvet vázolták fel: vagy megölnek valakit Kijev főterén, vagy egy már halott embert csempésznek oda.

„Provokációt terveznek a kormányerők, hogy ürügyet szolgáltassanak a hatalomváltást követelő tüntetések feloszlatására” – jelentette ki szerdán Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője elképzelhetőnek tartva, hogy „egy tüntető vagy egy rendőr holttestét dobják utcára”.Volodimir Olejnik, a kormányzó Régiók Pártjának befolyásos képviselője azt állította: az ellenzék provokációra készül Kijev központjában, a Függetlenség terén, hogy kiélezze a feszültséget az országban. „Az ellenzéki vezetők látják, hogy a tüntetések elcsendesülnek, ezért élezni kell a helyzetet. Tudják, hogy az ukránok hevesen reagálnak olyasmikre, mint az összeverés, vér, gyilkosság” – vélekedett a kormánypárti képviselő.

A Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló párt frakcióvezetője szerint a provokáció tervét Andrij Kljujev, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője készíti, a kidolgozásban Olijnik is részt vesz. Jacenyuk szavai szerint az ellenzék a provokáció megakadályozása érdekében követeli, hogy a főügyészség mihamarabb hozza nyilvánosságra, hányan vannak előzetes őrizetben, hányan kórházban és hány ember halt meg erőszak következtében az elmúlt két hét alatt. Követeli továbbá a főügyészségtől, derítse ki, hogy a napokban a tüntetéseken eltűntek közül kik vannak letartóztatásban, kórházban vagy halottasházban.

Az ellenzék legalább tíz eltűnt személyről tud, akiket keresnek hozzátartozóik.

Mikola Azarov kormányfő eközben a kabinet ülésén büntetőjogi felelősségrevonással fenyegette meg a demonstrációk résztvevőit. Kijelentette, hogy a hatalom eddig toleráns volt a tüntetőkkel, de bizonyos tetteik, mint a városháza és más épületek elfoglalása, az állami hivatalok munkájának akadályozása bűncselekménynek számítanak.

A városházán egyébként zavartalanul folytatódott szerdán a munka. Az épület aulájában tartózkodó tüntetők nem akadályozták a tisztségviselőket feladatuk ellátásában, és a fővárosi tanács képviselőit sem fogadóóráik megtartásában. Arról eddig nincs hír, hogy üzemekben, gyárakban, bányákban leállt volna a munka az ellenzék általános sztrájkfelhívására.

A demonstrációk viszont folytatódnak Kijevben. A Függetlenség terén több ezren követelik a kormány és az államfő távozását hivatalából. A tértől nem messze lévő kormányzati negyedben a parlament és a kormány épületéhez, valamint az elnöki hivatalhoz vezető utcákat blokád alatt tartják a tüntetők. A belvárosi utcákban, főleg a városháza közelében jóval több a rendőr, mint az elmúlt napokban, amikor csak elvétve bukkantak fel járőrök.