2024. április 25., csütörtök
VIDÁM KÓRHÁZ ZENTÁN

Mosollyal és játékkal a gyógyulásért

A zentai Gyermekbarátok Egyesületének keretében a közelmúltban alakult meg a Vidám Kórház szekció, amelynek tagjai a Zentai Kórház gyermekosztályán lábadozó betegek számára szerveznek különböző foglakozásokat, hogy könnyebben múljon el számukra a kórházban eltöltött idő, s mielőbb felgyógyuljanak a betegségükből.

A csoportot Pejin Andrea 22 éves egyetemista, a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karának a hallgatója hívta életre, miután egyetemistaként részt vett a 2004 óta működő magyarországi Mosolygó Kórház Alapítvány tevékenységében. Ekkor döntötte el, hogy Zentán újjáéleszti ezt a tevékenységet. Korábban ugyanis a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület már foglalkozott ilyesmivel, önkéntesek hiányában azonban mind kevesebb alkalommal látogatták meg a gyermekosztályon lábadozó gyermekeket.
Andrea lelkes csapattársaival együtt a magyarországi alapítványnál szerzett tapasztalatokat kamatoztatja a hazai környezetben. A látogatásaik során meséket olvasnak a lábadozó gyermekeknek, ezenkívül kézműves-, időnként zenés foglalkozásokat és kisebb körjátékokat is tartanak a kis betegek számára.
Az aktivisták munkájuk során nagy figyelmet fordítanak a különböző hulladékok újrahasznosítására is. Így a tojástartóból kukacokat, teknősbékákat készítenek, a vécépapír-gurigákból kisautókat, bábukat fabrikálnak – mesélte Andrea. Foglalkozásaik nagyban függnek a gyermekeket meglátogató aktivisták találékonyságától, a gyerekek életkorától és attól is, hogy a csapat tagjai mennyire tudnak a betegekhez alkalmazkodni.

A Vidám Kórház munkájából egyébként bárki kiveheti a részét. Egyedül az alsó korhatárt szabták meg 14-15 évben, de egyfajta szűrést végeznek a jelentkezők között. A leendő aktivistáknak mindenekelőtt érteniük kell a gyermekekhez, s fontos az is, hogy miképpen viszonyulnak a kórházban uralkodó légkörhöz. Az érdeklődők a vidamkorhaz@gmail.com elektronikus levélcímen vagy a Vidám Kórház Facebook-csoportján (http://www.facebook.com/groups/590614944330630/) keresztül jelezhetik részvételi szándékukat.

– Szabály, hogy egyedül senki sem mehet be a kórházba, s nem foglalkozhat a gyermekekkel. Mindig legalább két aktivistának jelen kell lennie a találkozók során – mondta Pejin Andrea. Hozzáfűzte, hogy nem szoktak ugyan komoly dolgok történni, de aktivistáiknak talpraesetteknek kell lenniük: ha netán valamelyik beteg rosszul lesz, azonnal tudjon cselekedni.

A szekció tevékenysége iránt érdeklődők nem csak a kórházi foglalkozásokban vehetnek részt. Mindazok, akik valamilyen módon hozzá szeretnének járulni a csapatuk tevékenységéhez, de nem szeretnének a kórházba látogatni, adományokkal és a Vidám Kórház munkájához nélkülözhetetlen eszközökkel is támogathatják a csoportot. Ennek érdekében a zentai egészségügyi iskolában pl. elhelyeztek egy adománygyűjtő dobozt, amelybe kifestőket, ceruzákat, zsírkrétákat stb. vihetnek a segíteni szándékozók. A Mindenki karácsonya akció keretében pedig plüssmackók, babák s bármilyen más játék odaajándékozásával is megörvendeztethetik a kórházban lábadozó kis betegeket. Az sem baj, ha valaki csupán egy plakátot szeretne készíteni számunkra…