2024. április 24., szerda

Igazodás az adótörvényekhez

Kötelező-e a jegyzőkönyv megvitatása a sürgősségi eljárással összehívott ülésen? – A kishegyesi községi képviselő-testület üléséről

Mindössze nyolc napirendi pont megvitatására hívta össze a kishegyesi képviselő-testület ülését Hallgató Imre elnök, hogy az ingatlanokra és vagyonra vonatkozó törvények értelmében, határidőn belül meghozzák a községi határozatokat, és ily módon kedvezőbb adózási feltételeket teremtsenek a község polgárai számára.

Az ülés megnyitását követően azonban hosszú huzavona és többszörös szavazás volt arról, kötelező-e a sürgősségi eljárással összehívott ülésre az ügyrendnek az a rendelkezése, hogy az ülés az előző ülés jegyzőkönyvének a megvitatásával kezdődik. De a képviselőknek előbb arról kellett szavazniuk, elfogadják-e az ellenzékiek javaslatát, hogy a kérdésről név szerinti szavazás történjen. Az ellenzéki demokrata képviselő azt hiányolta, hogy nem kapott írásos választ a testület elnökétől a korábbi ülésen feltett kérdéseire. A napirend előtt ismét letette a hivatali esküt Vladimir Lopičić, a kisrészvényesek képviselője, aki az előző vezetés idején alpolgármester volt, és ezért le kellett mondania képviselői mandátumáról.

A testület ezt követően szavazattöbbséggel elfogadta a községi határozatokat azzal az egyetlen módosítással, amelyet Pál Károly nyújtott be a testületnek a VMSZ képviselői csoportjának nevében, hogy az egyházakat, civilszervezeteket, egyesületeket és oktatási intézményeket mentsék fel az adófizetési kötelezettségek alól. A testület felmentette tisztségéből Kecskés Endrét, a Telekrendezési és Útügyi Közvállalat igazgatóját és helyébe Szabó Ferenc mérnököt nevezte ki.