2024. április 25., csütörtök

Bangkokban bezárt az ENSZ

Nem hajlandó távozni a thai kormányfő – Az ellenzék bekeményít

Ma le kellene mondania Jinglak Sinavatrának, Thaiföld egyre többet támadott miniszterelnök asszonyának, legalábbis az ellene és kormánya ellen tüntető ellenzékiek szerint. A mai határidőhöz kötött – lemondásra felszólító – ultimátumot a tüntetők egyik vezetője, Szuthep Thaugszuban adta át, amikor a kormányfő vasárnap titokban fogadta.

„Čačaki receptet” alkalmazva egy kormányellenes tüntető buldózerrel igyekszik áttörni a rendőrségi barikádot és elfoglani a kormányépületet, valamint a környző hivatalokat (Fotók: Beta/AP)

„Čačaki receptet” alkalmazva egy kormányellenes tüntető buldózerrel igyekszik áttörni a rendőrségi barikádot és elfoglani a kormányépületet, valamint a környző hivatalokat (Fotók: Beta/AP)

A thaiföldi miniszterelnök asszony visszautasította haragos politikai ellenfelének felszólítását. Jinglak Sinavatra tegnap közölte: nem mond le, de hajlandó tárgyalni az ellenzékkel, amely jó ideje utcai megmozdulásokon követeli a távozását; néhány napja már egyre erőszakosabban.

Az ellenzéki tüntetők az utóbbi napokban – hosszabb-rövidebb időre – több kormányzati létesítményt is körbevettek, illetve megszálltak a fővárosban, Bangkokban; vidéken sok helyi önkormányzat épületét foglalták el. A hét végén a hadsereg bangkoki főhadiszállására is behatoltak, s a kormány megdöntésére kérték a katonaságot.

Jinglak Sinavatra miniszterelnök asszonyt törvényesen ugyanis nem lehet megbuktatni. A kormányzó Pheu Thai párt többségben van a parlamentben, ezért a múlt héten az ellenzék hiába is próbálkozott bizalmatlansági szavazással. A többség a miniszterelnök maradását támogatta, Sinavatra tehát túlélte a bizalmi szavazást.

Ezért a kormányellenes tüntetők az utcai megmozdulások folytatása mellett döntöttek. A kormányellenes megmozdulások szombat estig viszonylag békések voltak, azóta eldurvultak.

Ráadásul a hét végén a fővárosban ellenzéki és kormánypárti tüntetők is összecsaptak. A Sinavatra-kabinet ellen tüntetők oldalán az ellenzéki Demokrata Párthoz közel álló konzervatív városi polgárság, az egyetemisták és a szélsőséges királypárti csoportok állnak, míg a kormányt főleg a vidéki és szegényebb lakosság támogatja.

Bangkokban ellenzéki tüntetők (vasárnap óta többször is) el akarták foglalni a miniszterelnök hivatalát, a rendőr-főkapitányságot, több minisztériumot és tévécsatorna épületét, de nem sikerült nekik. A rendőrség – a tüntetések kezdete óta – először volt kénytelen erélyesen fellépni, hogy megfékezze a középületeket ostromló és egyre erőszakosabb demonstrálókat. A miniszterelnöki hivatalnál tegnap is összecsaptak a tüntetők és a karhatalmi erők.

Közben a hadsereg több alakulatát is kivezényelték a rendőrség támogatására, de a katonák eddig nem vettek részt az utcai összecsapásokban, amelyekben már négy tüntető vesztette életét, több száz megsebesült.

Minthogy a kormányfő nem hajlandó lemondani, az ellenzék pedig a továbbiakban nem akar tárgyalni vele, a tiltakozási hullám kiszélesedése fenyeget. A miniszterelnök asszonyt ultimátumszerűen lemondásra felszólító Szuthep Thaugszuban közben azt üzente honfitársainak: kezdjenek általános sztrájkot! A felhívás ellenére tegnap munkába álltak a kormánytisztviselők és az állami hivatalnokok is. Az egyre feszültebb helyzet miatt azonban mintegy hatvan bangkoki egyetemen és iskolában nem volt oktatás, az ENSZ pedig – ugyanezen okból – bezárta bangkoki központját.

A tüntetések azért kezdődtek Thaiföldön, mert a kormány törvénnyel akarta közkegyelemben részesíteni a miniszterelnök asszony bátyját, az exkormányfő Thakszin Sinavatrát, akit 2006-ban fosztott meg hatalmától a hadsereg, majd később korrupció vádjával börtönbüntetésre ítélték. A dúsgazdag politikus a börtön elől külföldre szökött, jelenlegi otthona Dubajban van.

A tömegmegmozdulások hatására a tervezett amnesztiatörvény megbukott. Ez azonban már nem volt elég az ellenzéknek, amely jó ideje Jinglak Sinavatra miniszterelnök asszony kormányának lemondását és pártjának a politikai életből való végleges távozását követeli. A tüntetők azt állítják, hogy a jelenlegi kormány továbbra is a külföldi száműzetésben élő Thakszin Sinavatra befolyása és irányítása alatt áll, amit szintén elfogadhatatlannak tartanak.

Nyitókép: „Čačaki receptet” alkalmazva egy kormányellenes tüntető buldózerrel igyekszik áttörni a rendőrségi barikádot és elfoglani a kormányépületet, valamint a környző hivatalokat (Fotók: Beta/AP)