2024. március 29., péntek

Összeomlott Venezuela áramellátása

Összeomlott ismét az áramellátás Venezuelában: sötétbe borult helyi idő szerint hétfő este az ország nagy része a fővárossal, Caracassal együtt.

Szemtanúk és internetes oldalak beszámolói szerint áram nélkül maradt Aragua, Vargas, Carabobo, Lara, Miranda, Zuli és Falcón szövetségi állam, de tíz percre sötétbe borult a főváros, Caracas is. Miután megszűnt az áramellátás, a főváros lakói tiltakozásul ismét fazékcsörömpölésbe kezdtek, akárcsak a korábbi áramszünetek idején.
Nicolás Maduro államfő egy Twitter-üzenetében ellenzéki összeesküvésnek tulajdonította az áramkimaradást. Az elnök szerint a venezuelai kormány jobboldali ellenzéke elégedetlenséget akar szítani a december 8-i önkormányzati választások előtt. Henrique Capriles ellenzéki vezető visszautasította a vádat, rendkívül felelőtlennek minősítve azt.
Az olajban gazdag Venezuelában szeptember elején is történt hasonló eset, akkor az ország területének 70 százaléka maradt villany nélkül. Maduro akkor is szabotázsakció szervezésével vádolta meg az ellenzéket. Azt hangoztatta, hogy a szélsőjobboldal "elektromos puccsot" hajt végre a nemzet ellen. Az államfő katonai járőröket rendelt az utcákra a közrend védelme érdekében.
A hétfői áramkimaradás nem érintette az olajipari létesítményeket Venezuelában.