2024. március 29., péntek

Kényszermegfizettetés és kikapcsolások

Nincs tovább lehetőség az áramadósság törlesztésének átütemezésére

Szinte négy hónap állt rendelkezésre azoknak a fogyasztóknak, akik a múltban áramadósságot halmoztak fel, de az akció során a háztartások alig fele jelezte szándékát a tartozások átütemezésére. Ezek közül is sokan az utolsó napokra halasztották a szerződések megkötését a Szerbiai Villanygazdasággal. Azok, akik november 30-áig nem kötötték meg a megállapodást, a villanygazdaság határozata értelmében kénytelenek lesznek gyors ütemben kifizetni tartozásukat, különben lekapcsolják őket a vezetékről. Ugyanez a sors vár azokra az „új adósokra” is, akik már az EPS Snabdevanje forgalmazónál is túllépték a tízezer dináros tartozást. Ha pedig a helyszínre érkező munkásoknak valami okból kifolyólag mégsem sikerülne az adóst lekapcsolnia a vezetékről, akkor bírósági eljárást indítanak ellene.

Egyébként a Beta hírügynökség információi szerint a Szerbiai Villanygazdaság nyilvántartásában összesen 370 000 adós fogyasztót, háztartást tartanak számon, de közülük mindössze 220 ezren (tehát alig több mint a fele) írtak alá a közvállalattal a törlesztés átütemezéséről szóló szerződést. Az átütemezés jóvoltából összesen 13 milliárd dinárnyi pénzösszeg törlesztésének határidejét hosszabbította meg az EPS.

– Sajnos a legnagyobb adósságot felhalmozó fogyasztók nagy része nem élt az általunk felkínált lehetőséggel, mindössze 234-en írták alá a szerződést azok közül a felhasználók közül, akiknek tartozása meghaladja az egymillió dinárt. Ekkora és ennél nagyobb összeggel összesen 3600-an tartoznak – nyilatkozták az EPS illetékesei.

A belgrádi sajtó értesülése szerint legtöbb szerződésigénylő ugyanazon okokból jelent meg az áramforgalmazók irodáiban: Nincs elegendő pénzük, hogy az adósságot pár napon belül törlesszék, ezért kényszerültek az átütemezési szerződés megkötésére.

Egyébként az elfogyasztott elektromos energia régi adósságainak átütemezéséről szóló szerződéskötést az energiaügyi minisztérium kezdeményezésére az EPS igazgatóbizottsága 2013. augusztus 15-e óta alkalmazza. Régebbi adósságnak számít a 2013. május 31-éig elfogyasztott áram, amelyet július 31-éig nem törlesztettek. Az EPS közleményében hozzátette, hogy azoknak az adósoknak, akik egy összegben 60 százalékot törlesztenek, a fennmaradt 40 százalékot elengedik. Az összegtől függően 12–120 részletben törleszthető a tartozás, és 60 részletre történő átütemezésével egy részét elengedik.