2024. április 25., csütörtök
VÍZILABDA – EURÓPAI SZUPERKUPA

Óbecsén a legjobbak

A C. zvezda nyerte meg a két kupagyőztes összecsapását

2000 után ismét jeles vízilabda-esemény házigazdája lehetett Óbecse. Mint emlékezetes, akkor az Euroliga négyes döntőjének voltak a házigazdái, szombaton pedig a bácskai község rendezhette meg az európai szuperkupát, amelyben ezúttal két szerbiai csapat, az Euroliga-győztes C. zvezda és a LEN-kupa-győztes Radnički küzdhetett meg az értékes trófeáért. A mérkőzés pikantériája az volt, hogy e két csapat a hazai bajnokságban is ádáz ellenfél, s egy héttel ezelőtt Kragujevacon a Radnički 8:7-re megverte a címvédőt, és vezeti a tabellát.

Szombaton is jól kezdtek, hiszen az első negyed vége felé már 3:1-re vezettek, de aztán kiderült, hogy ez volt a kragujevaciak legnagyobb előnye, mert a fővárosiak egy 4:0-s sorozattal megfordították az eredményt, s előnyüket már ki sem engedték a kezükből. A siker kulcsa az volt, hogy a piros-fehérek teljesen kiiktatták a játékból Boris Zloković centert, így a Radnički kevesebb emberelőnyhöz jutott, de Filip Filipovićra is éberen figyeltek, így az egyébként nagyszerű játékos alig jutott lehetőséghez. A másik oldalon sem a legjobbjuk, Andrija Prlainović volt a mindent eldöntő ember, mert őt is szorosan fogták, de okosan szolgálta ki társait, s a döntő fontosságú találatot Nikola Rađen érte el (9:7), ami után a kragujevaciaknak ugyan még volt esélyük kiegyenlíteni, de elpuskázták az utolsó emberelőnyüket, azaz Denis Šefik kivédte Slavko Gak lövését.

A mérkőzés után mindkét edző a döntő második negyedet emelte ki, s valóban: visszatekintve, minden ebben a játékrészben dőlt el.

A C. zvezda előtt a szerbiai csapatok közül a Partizan nyerte el az Európai Szuperkupát, méghozzá a 2010/2011-es idényben, előtte pedig a messzi 1990/1991-es szezonban.

S végül néhány szót kell ejteni a nézőkről és a szervezésről is: a nézősereg leghangosabb része a belgrádi volt, de különösebb balhé nem történt, mert a biztonságiak feltűnésmentesen, de erősen ügyelték a rendet. Így hát a többiek élvezhették a játékot, az óbecseiek pedig külön üdvözölhették az egykori nagy csapatuk két játékosát, a 2000-es final four legjobbjának kikiáltott Aleksandar Ćirićet és a Radnički jelenlegi sportigazgatóját, Jugoslav Vasovićot.

Új neve van az óbecsei sportközpontnak

A szombat este megrendezett európai szuperkupa előtt szoboravatási ünnepséget tartottak az óbecsei sportközpont aulájában, ahol leleplezték Đorđe Predin Badža mellszobrát, s a helyi önkormányzat döntése értelmében a sportközpont ezentúl a neves sportmunkás, a helyi Euroliga-győztes vízilabdacsapat megálmodója nevét viseli majd. Az ünnepségen Vuk Radojević polgármester arról emlékezett meg, hogy az 1984-es olimpia megnyerésekor Predin a medencébe vetette magát, miután a jugoszláv válogatott nyert. Aleksandar Šoštar a LEN tisztségviselőjeként elmondta, Predin elnök volt a Becsében, amikor ő ott játszott, de inkább barátra emlékezik, az ifjabb Predin pedig felidézte apja egykori szavait: „Történhet a jövőben bármi, de az óbecsei sportközpontot már nem viheti.

A mérkőzés jegyzőkönyve

Óbecse: C. zvezda–Radnički 9:8 (2:3, 4:2, 1:1, 2:2)

Đorđe Predin Badža Sportközpont, 1000 néző, vezették: Sztavridisz (Görögország) és Borel (Olaszország).

C. zvezda: Šefik, S. Rašović 1, Rađen 2, Ivošević, Kljajević, Vukčević, Avramović, V. Rašović 1, Ranđelović 1, Vapenski 1, Prlainović 2, Man 1, Draksimović.

Radnički: Radić, Burić 1, B. Popović, Vuksanović 1, Gak 2, Miličić, Ćirić, Basara 1, Zloković 1, F. Filipović 2, Marković, Đ. Filipović, S. Popović.