2024. március 28., csütörtök

Két nap alatt elítélték

Valószínűleg az eddigi leggyorsabb ítélethozatal volt Szerbiában

A Vasutastelepülés helyi közösségben élő E. V. (31) szabadkai lakos házában múlt szerdán kábítószer előállítására berendezett korszerű laboratóriumra bukkantak, ahol 279 marihuánatövet és 555 gramm szárított marihuánát találtak. Az ügyében pénteken már meg is született a jogerős ítélet, három és fél éves börtönbüntetést szabtak ki rá, az ítélet végrehajtásáig pedig házi őrizetben marad.

E. V. minden bizonnyal az első olyan szerbiai polgár, akinek ügyében az elméletileg lehetséges legrövidebb időn belül született döntés. Szerdán leplezték le a laboratóriumot, csütörtökön már az újvidéki szakértők vizsgálták a növényeket, pénteken pedig a gyanúsítottat a beismerő vallomása majd az ügyésszel való megegyezés után jogerősen el is ítélték.
A gyorsított büntetőeljárást az október 1-je óta érvényben lévő új törvénykönyv határozatai teszik lehetővé, azaz a vádlottnak lehetősége van elismerve bűnösségét egyezséget kötni az illetékes ügyésszel, s a megegyezés alapján meghatározzák a büntetés nagyságát és letöltésének módját, amit az illetékes bíróság megerősít.

Lidija Opačić, E. V. védőügyvédje a Subotičke novinének nyilatkozva elmondta, védence elismerte bűnösségét, a Felső Bíróság kiszabta rá a minimális, három és fél éves letöltendő börtönbüntetést.
– Az eljárás mindegyik résztvevője lemondott a panasz benyújtásának jogáról, így kevesebb mint 48 óra alatt le is zárult az ügy. Hiszem, hogy ez volt az első olyan eset, amelyben a rendőrség és a ítélethozók ilyen gyorsan reagáltak.

A nem hivatalos információk szerint az ügy ilyen gyors lefolytatásában az áramszolgáltató emberei is részt vettek, mivel a villanyórák rendes ellenőrzése és a hiányzó vezetékek keresése közben teljesen véletlenül fedezték fel a ligetet, majd a kábítószer elleni osztály emberei, továbbá az ügyészség és a bíróság is gyorsan és szakszerűen végezték a dolgukat.