2024. április 25., csütörtök

Leváltások nélkül

Megszakadt a nagybecskereki városi képviselő-testület ülése

Ivan Bošnjak (SZHP) polgármester bejelentése ellenére nem történtek kádercserék a nagybecskereki városi képviselő-testület pénteki ülésén. Tíz napirendi pont után javaslatára megszakították a helyi parlament sorrendben 13. ülését. A megindokolás szerint ez részben a bő napirend miatt történt, valamint azért, mert az üléstermet elhagyta az ellenzéki képviselők egy csoportja. Az ülést december 5-én folytatják, azon pedig szó lesz a vízgyár építése körüli fejleményekről is.

Az elmúlt napok eseményeiből arra lehetett következtetni, hogy változások lesznek az önkormányzati hatalomban. A Lakásgazdálkodási Ügynökségben ugyanis napok óta egymást vádolja az igazgatónő és beosztottjai egy csoportja. A VSZL pedig a Városrendezési Igazgatóság első emberének a menesztését követeli két szolgálati kocsi vásárlása miatt. A polgármester szavai szerint a haladók sem elégedettek a hatalom eddigi munkájával.

Kádercserék nem történtek, de kemény vita folyt a haladó–szocialista hatalmi többség és a korábbi demokrata–ligás vezetőség képviselői között. A vita időnként annyira elmérgesedett, hogy az egyik pillanatban Radovan Bulajić (SZSZP), a vkt elnöke csitította le Oliver Mitrovićot, az SZHP képviselői csoportjának vezetőjét, aki azzal vádolta a demokratákat, hogy „letarolták a várost”.

A legtöbb vita a Zrenjanin – Természetvédelmi Rezervátumok nevű új közvállalat statútumának az elfogadása körül folyt. Az ellenzék szerint valójában „fantomvállalatról” van szó, amely a hatalom kádereinek az elhelyezését szolgálja. A másik oldal szerint viszont végső ideje, hogy Nagybecskerek átvegye a környék természetvédelmi kincseinek (köztük a Császár-tónak is) az irányítását.