2024. április 25., csütörtök

Nagybecskereken beruház a Luvata

A nagybecskereki városi tanács legutóbbi ülésén elfogadták azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek értelmében – térítésmentesen – építési telket kap a svéd székhelyű Luvata Heat Transfer Solutions Társaság a nagybecskereki ipari övezetben. Ezzel megtették az első lépést a beruházás megvalósítása irányában, amelyet a tervek szerint 2014-ben kell(ene) befejezni. A most elfogadott tanulmányt nyolcnapos közvitára bocsájtják, mielőtt a városi képviselő-testület elé kerülne. A végső döntést a szerb kormány hozza meg.

A nagybecskereki önkormányzatban úgy ítélik meg, hogy a beruházás stratégiai jelentőségű, az idei év egyik legnevesebb beruházójáról van szó, akinek világszerte 45 gyára van, és eleget tesz a szerb kormány feltételeinek a telek térítésmentes használatához.

A világhírű cég a Béga menti város délkeleti ipari övezetében 5,6 hektárnyi területet kap. Az építkezés első szakaszában egy tízezer négyzetméternyi munkacsarnokot emelnek fel, amelyben kétszáz dolgozót alkalmaznak, később pedig még egy munkacsarnokot építenek, amelyben további munkahelyek nyílnak.

A Luvata hőcserélő berendezések és a termodinamikai eszközöknél használt technikai elemek és szoláris berendezések gyártásával foglalkozik, valamint a szélgenerátor-alkatrészek vezető gyártói közé tartozik. Leendő nagybecskereki üzemükben elsősorban a termodinamika terén alkalmazott berendezések, pontosabban fűtő- és hűtőberendezéseknél használt hőcserélők gyártásának a beindítását tervezik.