2024. április 23., kedd

Athén listán hagyja a csalókat?

Miközben a külföldi hitelezők a homlokukat ráncolják az Athénnal kezdett legújabb tárgyalásokon, a kormányzati megszorításokat egyre nehezebben viselő görögöket főként a puszta megélhetés, vagyis a pénz(szerzés) foglalkoztatja. Ezért, amikor (volt) politikusok sikkasztásairól, pénzügyi visszaéléseiről, netán adócsalásairól hallanak, azonnal duzzogni kezdenek. Az utóbbi időben szintén egy ilyen „csalós” ügy borzolja a kedélyeket, ami aligha meglepő, hisz a volt pénzügyminiszterhez, Janosz Papantoniuhoz kapcsolódik.

Hosszú titkolózás után kiderült, hogy az exminiszter és neje 2000 és 2010 között csaknem hárommillió euró adót „felejtett el” befizetni. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a feleség, Sztavrula Koraku igyekezett eltitkolni a hatóságok elől a családi vagyon egy részét. Egy svájci bankban ugyanis titkos számlán 1,3 millió eurót tartott, ami úgy derülhetett ki, hogy teljessé vált a hírhedt Lagarde-lista. A listát tartalmazó CD-t 2010-ben adta a görög illetékeseknek Christine Lagarde, akkori francia pénzügyminiszter, jelenleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Athénban a fiók mélyére süllyesztették a mintegy kétezer görög állampolgár nevét tartalmazó CD-t, majd kurtább változata később – egy internetes média révén – nyilvánosságra került. A manipulált adatsorból több név is kimaradt, amelyeket azóta „pótoltak” a hatóságok.

A listán (Görögországban) közismert üzletemberek, ügyvédek, politikusok és hozzátartozóik neve szerepel. Az utóbbi években a hatóságok mégis halogatták a vizsgálatok, és a nyomozások megindítását. Annak ellenére, hogy a névsorban szereplők összesen kétmilliárd eurót menekítettek ki titokban svájci pénzintézetekbe, saját magánszámláikra.

A görög pártok sem sürgették a hatóságokat, jóllehet a nagy nyilvánosság előtt mindegyik politikai erő az adócsalás ellen küzd. Nemrég megtört a jég: a nyár derekán a parlament jóváhagyta, hogy bírósági eljárás indulhasson Jeórjiosz Papakonsztantinu volt pénzügyminiszter ellen a Lagarde-lista meghamisítása (nevek eltüntetése) miatt. (Papakonsztantinuról tavaly derült ki, hogy három rokona nevét törölte a listáról.). Az exminiszter ártatlannak tartja magát; azzal védekezik, hogy épp ő rendelt el vizsgálatot az adócsalások ügyében

A Lagarde-lista egyik szereplője – történetesen Sztavrula Koraku, a volt pénzügyminiszter, Janosz Papantoniu felesége – ellen szintén nemrég indult jogi eljárás. Az illetékesek azonban nem kapkodják el. Ráadásul már az elején kikötötték: vádat csak akkor emelnek a hölgy, és exminiszter férje ellen, ha az adóhatóság befejezte a vizsgálatot.

A revizorok pedig alapos munkát akarnak végezni, ha lesz egyáltalán idejük, hiszen rengeteg hasonló ügyük van. Rossz nyelvek szerint a nagyobbik baj az, hogy nincs is kellő szaktudásuk az adóelkerülők lefüleléséhez. Egyébként meg a Lagarde-listán nem akárkik szerepelnek. Befolyásos kapcsolatokkal rendelkező állampolgárok, akiknek a keze messzire ér.

Ezért sok görög már attól tart, hogy nagyítóval kell majd keresni azokat a személyeket a hírhedt listáról, akiket adócsalásért bíróság elé citálnak. A görög kormány nagyon kellemetlen helyzetben van, hiszen a nemzetközi hitelezők által az országnak eddig jóváhagyott összesen 240 milliárd euró hitel hamarosan elfogy, s a hatalmas összeget további legalább tízmilliárd euróval kellene megtoldani. Cserébe ezért az új hitelért Athénnak szintén további feltételeket kell teljesíteni. Alighanem az egyik ezek közül az adócsalás elleni harc fokozása lesz, amire a hitelezők, vagyis az EU és az IMF (élén Lagarde asszonnyal) korábban már nyomatékosan felhívták az adósságban fuldokló, és hat éve recesszióban hánykolódó Görögország figyelmét.

A görög kormány a volt pénzügyminiszter és felesége bírósági ügyével máris megmutathatná, hogy felderíteni vagy esetleg eltussolni akarja az adóelkerülők ügyét. Papantoniu exminiszter és neje egyelőre nem zavartatja magát. Abban bíznak, hogy az adóhatóság és a bíróság tisztázza a nevüket. Ha kell, a házaspár akár még az adótartozást is hajlandó lenne befizetni.