2024. április 19., péntek

A Nokiát hamarosan átkapcsolják

Ha minden jól megy, a következő négy hónapban befejeződik a Microsoft-Nokia ügylet, vagyis az amerikai szoftveróriás legkésőbb 2014 március végéig felvásárolja (bekebelezi) a finn telekommunikációs multi cég mobilkészülék üzletágát. A Microsoft vételi ajánlatát – amelyet a cég szeptemberben tette közzé – nemrég jóváhagyták a Nokia fő részvényesei, így az üzlet megvalósulásához már csak egy utolsó lépés hiányzik. Ez pedig a még hiányzó hatósági engedélyek beszerzése.

A Helsinkiben nemrég megtartott részvényesi közgyűlésen néhányan ellenezték az üzletet. Azzal érveltek, hogy nem lenne célszerű eladni a finn nemzeti vagyonnak ezt a szeletét, de a tulajdonosi körnek ez a része kisebbségben maradt. Az óriási többség, azaz a részvényesek 99,5 százaléka támogatta a mobiltelefon-üzletág eladását a Microsoftnak. Ők a tranzakció pénzügyi előnyeire hivatkozva támogatták az üzletkötést, egyszersmind azt, hogy a finn cég több mint három évtized után beszüntesse a mobiltelefonok gyártását.

A Microsoft 5,44 milliárd eurót fizet a finn „portékáért”, amelynek részét képezi a mobiltelefon-ágazatban dolgozó 32 ezer alkalmazott is, akik a közeljövőben az amerikai cég alkalmazottaivá válnak. A vevő az összeg nagyobb részét, vagyis 3,79 milliárd eurót a Nokia mobiltelefon- (készülékek) és -szolgáltatások üzletágára költi, a maradék 1,65 milliárd eurót pedig a különböző licencjogokért, szabadalmakért, digitális térképekért, valamint a Lumia és az Asha márkanevek tízéves használatáért fizeti ki a finn multinak. Az exkluzív jogokat biztosító tízéves időtartam később meghosszabbítható.

A felvásárlással mind a gyártás, mind a fejlesztés is a Microsoft tulajdonába, illetve irányítása alá kerül, így az új tulajdonos a készülékek formatervezésébe is beleszólhat. Az amerikai szoftvergyártó óriás a finnországi bevásárlással mobilpiaci pozícióját, illetve részesedését szeretné erősíteni.

A két nagyvállalat 2011 februárja óta szorosan együttműködik. A Nokia legalábbis ekkor jelentette be, hogy Symbian helyett Windows Phone szoftvert használ az okostelefonjaiban. A Microsoft abban bízik, hogy a Nokia mobiltelefon üzletágának megvásárlásával, illetve a Windows Phone operációs rendszerrel felvértezett telefonok értékesítéséből több bevételhez juthat a mobilpiacról.

Az amerikai technológiai és szoftveróriásnak talán ez az utolsó esélye arra, hogy a mobilpiacon is megszilárdítsa pozícióját, és csökkentse hátrányát a versenytársaival szemben. Ledolgozni bőven lesz mit, hiszen a konkurencia (pl. a dél-koreai Samsung, vagy az amerikai Apple) jócskán megelőzi. Az erőfeszítés megéri, ugyanis az okostelefonok piacán forradalmi változás, és hatalmas fejlődés van kibontakozóban. Aki egy éven belül még be tud kapcsolódni a versenybe, akár már a közeljövőben szép haszonra tehet szert. A Microsoft is ebben bízik.

A finn cég mobilgyártó ágazatának a veszte az lett, hogy túl későn „kapcsolt” az okostelefon-piacon, amelyet korábban tizennégy évig uralt. Még öt évvel ezelőtt is negyven százalék volt a részesedése a mobiltelefonok piacán, amelyre az 1990-es évek elején lépett be. Az okostelefonok megjelenésével azonban teljesen lemaradt a versenyben. (Részesedése az okostelefonok piacán csak három százalék.). Emiatt jó ideje már veszteséges; a Nokia anyavállalat ezért válik meg ettől az ágazatától. A cég eladásával az utolsó európai nagy mobilgyártó kerül amerikai kézbe.

A mobilüzletág eladásával a Nokia fő tevékenysége a jövőben a jól jövedelmező hálózati eszközök gyártására korlátozódik. A cég központja a tranzakciót követően továbbra is Finnországban marad.