2024. március 28., csütörtök

December elsejétől fizetős

A temerini főutcán táblákkal jelölték meg a parkolóhelyeket

Ez év június 15-étől vezették be Temerinben a parkolás megfizettetését, először a központi parkolóban, az Újvidéki és a Május 1-je utca között, majd december elsejétől fizetősök lesznek a főutcai parkolók is. A közművállalat az önkormányzattól kapta a megbízást a fizetős parkolóhelyek kijelölésére és a parkolási díj beszedésére.

Temerinben az utóbbi években annyira elszaporodtak a gépkocsik, hogy a meglevő parkolóhelyek nem bírták tovább a terhelést. Másrészt a temeriniek is kényelmesebbek lettek, és sokan akkor is gépkocsiba ülnek, ha rövid távot kell gyalogolniuk. Nem csoda, hogy már a reggeli órákban megtelnek a parkolók, többnyire a közhivatalok, üzletek intézmények alkalmazottainak járműveivel. Így a távolabbról jövők, vagy vidékről érkezők a délelőtti órákban csak nehezen, vagy csak a mellékutcákban, zöld területeken, kapubejáratokban tudnak parkolni.
Az elmúlt fél év azt mutatja, hogy a temeriniek nehezen tudnak hozzászokni a parkolási díj fizetéséhez. Mindenki szeretne, mint eddig is, munkahelyéhez a közhivatalokhoz, pénzintézetekhez, üzletekhez a legközelebb parkolni, de úgy, hogy azért ne keljen fizetni. Ennek az utóbbi években az utak menti zöld területek látták a kárát. A központi fizetős parkoló csaknem üres, míg a városközponthoz közeli utcákat ellepik a gépkocsik. A gondok tehát maradtak, csupán a helyszín változott.

A közművállalat miután fizetőssé tette a parkolóhelyeket a főutcán, kihelyezte a megfelelő, most már kétnyelvű tájékoztató táblákat is. Egyelőre parkolási díjat nem szednek, csak figyelmeztetik az autósokat a szabálysértésről, és hogy december elsejétől a parkolás minden megkezdett óráért 30 dinár, de 120 dinárért napi jegyet is lehet váltani. A parkolás SMS-ben is fizethető. Egy-két óráig tartó parkolásért a 8811-es számra kell küldeni az SMS-t, az egész naposért pedig a 8812-es számra. A büntetés 600 dinár. Ennek ellenében egész nap vesztegelhet a jármű a parkolóhelyen.

Az új parkolóhelyeken vasárnaponként és ünnepnapokon nem kell parkolási díjat fizetni.