2024. április 17., szerda

Jó a vetés állapota, de…

A hosszan tartó jó idő miatt megjelentek a kártevők – A kishegyesi határban ötezer hektárnyi búzát, hatszáz hektár árpát és ötven hektárnyi olajrepcét ültettek az ősszel

A hosszan tartó kellemes őszi időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a csapadékos hideg idő, és azonnal néhány centiméter hó is esett. Ez utóbbi különösen jól jött a fejlődésnek indult gabonának.

– Az őszi vetés állapota jónak mondható, a jó időnek köszönhetően a kicsit később elvetett búza és árpa is jól megerősödött, így esélye van arra, hogy átvészelje a telet. Két dolog azonban aggasztó. Azokon a parcellákon, ahol monokultúrában termesztik a búzát, két kártevő is jelentős károkat kezdett okozni. Megjelent ugyanis a gabonafutrinka és a levéltetű is. A kártevők azokon a parcellákon is jelentkeztek, amelyek csak szomszédosak voltak a tavalyi gabonaföldekkel. Mindkét kártevő esetében egy-egy permetezés elegendő, és a probléma megoldódik. A levéltetű nem is jelentene különösebb gondot, tudni kell azonban, hogy többfajta vírusos megbetegedést terjeszt, s ezért jobb permetezéssel védekezni ellene. A futrinka viszont igen erőteljesen jelentkezett, olyannyira, hogy károsítása miatt egyes parcellákat újra kell majd ültetni –hallottuk Bácsi Gábortól, a kishegyesi gazdasági és mezőgazdasági osztály vezetőjétől.
A kishegyesi községben egyébként a hozzávetőleges adatok szerint ötezer, ötezer-száz hektár kenyérgabonát, mintegy hatszáz hektár árpát és ötven hektár olajrepcét ültettek a termelők.